Djurhållare i Älvsbyn får djurförbud

Länsstyrelsen beslutar förbjuda en djurhållare i Älvsbyns kommun att ha hand om djur. Trots upprepade varningar har djurhållaren inte ordnat upp situationen för sina magra får.

Distriktsveterinärerna i Älvsbyn har besiktat de 47 omhändertagna fåren och åtminstone åtta av tackorna bedömdes ha en hullnivå under två på en femgradig skala.

Distriktsveterinärerna i Älvsbyn har besiktat de 47 omhändertagna fåren och åtminstone åtta av tackorna bedömdes ha en hullnivå under två på en femgradig skala.

Foto: Andreas Sjölin

Älvsbyn2023-10-17 07:16

Djurhållaren har sex veckor på sig att göra sig av med alla eventuella hov- och klövbärande djur som denne äger eller har hand om.

Det började med en anmälan i augusti 2022 gällande 20 får som enligt anmälaren inte fått komma ut på hela sommaren. Några dagar senare gjorde länsstyrelsen en inspektion och konstaterade att flera bagglamm och tackor bedömdes vara under normalt hull. Trots förelägganden, viten och upprepade kontroller har djurhållningen inte blivit bättre.

Vid en kontroll i mars 2023 uppmärksammades ett lamm som inte kunde stödja på frambenet och kunde inte gå. Lammet avlivades av djurhållaren under kontrollen. I slutet av mars beslutade man att förelägga djurhållaren att hullbedöma samtliga bagglamm med vite på 15 000 kronor om det inte följs.

undefined
Djurhållaren förbjuds att ha hand om och hålla hov- och klövbärande djur tills vidare.

Bättre blev det inte till nästa kontroll och mot slutet av maj beslutade länsstyrelsen att omhänderta alla 47 tackor, lamm och baggar på adressen. Åtta av tackorna hade hullgrad ett eller 1,5 på en femgradig skala. I slutet av juni beslutades att fåren skulle säljas. Djurhållaren har haft möjlighet att yttra sig i ärendet men har inte hörts av.

"Trots att länsstyrelsen påtalat samt påpekat brister om bland annat fårens hull, utfodring, behov av veterinärvård, klippning och klövvård har ingen långsiktig förbättring av djurhållningen skett"

Länsstyrelsen finner att djurhållaren inte är lämplig att hålla får. Dennes bristande skötsel och tillsyn kan upprepas och därmed beslutar de om djurförbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!