Det var sent på söndagskvällen som en brand uppstod i Polarbröds fabrik i Älvsbyn. Personalen lyckades inte släcka branden och några timmar senare stod hela fabriken i lågor. Dagen efter var det bara ruiner kvar.
Polisen som kom ut till platsen valde att rubricera branden som allmänfarlig vårdslöshet. Ärendet har under onsdagsmorgonen gått vidare till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott, nu med rubricering arbetsmiljöbrott med framkallande av fara för annan. Miljöåklagare Christer B Jarlås kommer att fortsätta utredningen.
– Jag fick det på mitt bord nu på morgonen, säger han.
Eftersom Polarbröds fabrik totalförstördes i branden och släckningsarbetet fortfarande pågår kommer polisen inte att kunna göra någon teknisk undersökning av brandplatsen. Christer B Jarlås berättar att dessa typer av ärenden är svåra att utreda.
– Är allt utplånat så är det svårt. Man kan ju inte skicka in polisen när det fortfarande brinner, och när de får tillgång till platsen kanske det mesta har brunnit ner. Vi får se vad räddningstjänsten kommer fram till. Eftersom det är en arbetsplats och att det var folk på plats när det började brinna så finns det i alla fall en fara för att någon skulle ha kunnat skadas, och det är vår skyldighet att upprätta en anmälan, säger han.
– Detta är mest en formalitet just nu. Det framgår att polis varit på plats men att man inte vet exakt vad som hänt. Därför är det upprättat en anmälan. Om det blir något av det eller inte, det får vi se när vi fått fram brandorsaken och mer information om vad som hänt. Det är mycket som är oklart just nu.
Polarbröd har inte hunnit göra någon egen utredning om vad som låg bakom branden.
– Vi har inget svar på det i dag. Vi tittar framåt nu. Vi tar hand om medarbetarna och jobbar med att kunna baka bröd och leverera. Fokus ligger på vår personal och våra kunder, säger Polarbröds vd Anders E Johansson.
Kan ni se att ni har brustit i ert säkerhetsarbete på något sätt?
– Det är jätteviktigt att utreda och det kommer vi också göra. Vi kommer att titta på hur det här gick till och om det är något vi kan göra bättre framöver för att minska risken för brand. Sedan kan man aldrig garantera att det inte brinner i ett bageri. Men vi ska göra allt vi kan för att minimera risken.