En upptäcktsfärd genom tiden: ”Jag gillar kontrasterna”

Att kliva in i den röda villan i Ålund, med utsikt över Åbyälven, är som att göra en tidsresa till sent 1800-tal. Köket är stort med robusta och maffiga trämöbler, oljelampor i taket och vita textiler. I vardagsrummet står en häpnadsväckande vedspis och övervåningen bjuder på ytterligare tidsresor.

I Ålund, precis intill Åbyälven, bor Britt-Marie Lundmark Hägg med sin man och katt.

I Ålund, precis intill Åbyälven, bor Britt-Marie Lundmark Hägg med sin man och katt.

Foto: Hanna Åberg

Ålund2020-09-12 13:00

Huset, som har gårdsnamnet Åbacka, byggdes 1856. På den tiden var det en skola. Huset är förstås upprustat sedan dess, men den omsorgsfullt utvalda inredningen gör att man nästan kan höra skolbarnens små fötter springa över de knarrande golvplankorna. Här bor Britt-Marie Lundmark Hägg med sin man och en katt. Deras tre barn har blivit vuxna och flyttat ut.

undefined
Inredning är Britt-Maries största intresse, och gammalmodig stil ligger henne varmt om hjärtat.

 — Jag har alltid gillat den gammalmodiga inredningsstilen. Äldre saker har en historia att berätta, säger Britt-Marie.

Familjen flyttade till huset 1999. Innan dess hyrde de ett hus i byn Kälfors som ligger bara ett stenkast från Ålund.

— Vi var sugna på att köpa ett eget hus, så vi satte upp en skylt vid affären som låg i korsningen till Kälfors på den tiden. På skylten hade vi skrivit att vi sökte hus, och våra kontaktuppgifter, berättar Britt-Marie.

De föredetta husägarna hörde av sig till Britt-Marie. De var bekanta sedan innan.

— I så här små byar är ju alla mer eller mindre bekanta med varandra.

Familjen köpte Åbacka utan att tveka. På nedre våningen fanns en mindre vattenskada som behövde fixas, sedan har de renoverat bit för bit genom åren. Nu är nästan allt ombyggt. Trots att bara köket är i originalskick numera har de lyckats behålla känslan av forna Sverige.

undefined
Britt-Marie har alltid haft ett intresse för inredning och tyckt om att sy.

”Nu är det min tur”

Britt-Marie har alltid haft ett intresse för inredning och tyckt om att sy. 2016 tog hon en paus från kontorsjobbet i sin mans företag för att ägna sig åt studier ett tag. Efter två och ett halvt år på möbellinjen vid Älvsby folkhögskola blev hon färdig möbelrenoverare. Hennes ambition var aldrig att jobba med det, hon trivs bra som kontorist.

— Det var bara för skojs skull. När vårt yngsta barn fyllt 18 tänkte jag ”nu är det min tur”. Jag tycker så mycket om att jobba med händerna. Kontorsjobb är bra men det är genom mitt inredningsintresse som jag får utlopp för min kreativitet.

För att kunna inreda sitt hem med den gammelmodiga stil Britt-Marie håller så kär går hon mycket på loppisar och i second hand-butiker.

undefined
På övervåningen har Britt-Marie sin retrohörna. ”Fästmanssoffan fick jag av min mamma och pappa. Jag klädde om den på skolan i Älvsbyn”, säger Britt-Marie.

— Den här sommaren har jag inte varit på lika många loppisar som jag brukar. Men vi hade faktiskt en loppis här på gården strax efter midsommar, det var superkul. Det verkade som att folk var sugna på att komma ut lite, säger hon.

Istället för att gå på loppisar har Britt-Marie och maken ägnat sommaren åt att göra plats för en pizzaugn i trädgården.

— Vi hade länge funderat på att köpa en pizzaugn men det har känts för dyrt. Men sen fick vi nys om två killar vid Grans Naturbruksgymnasium i Piteå som hade som skolprojekt att bygga pizzaugnar så vi köpte en av dem.

Med utsikt över Åbyälven har de grävt upp och grusbelagt några kvadratmeter av gräsmattan där de placerat pizzaugnen. Så småningom kommer det att ställas dit bänkar och bord omringade av vackra växter och prydnader.

— I sommar har vi murat och skottat jord och sånt, jag tror att det kommer bli jättefint, säger Britt-Marie.

undefined
Sommarens projekt — en pizzaugn i trädgården. Så småningom kommer det att ställas dit bänkar och bord omringade av vackra växter och prydnader.

Tidsepokernas kontraster

Att gå upp för trappen i huset är som att återigen resa genom tiden, från det sena 1800-talet och några decennier framåt.

— Jag gillar kontrasterna, säger Britt-Marie.

Det första som syns på övervåningen är vad hon kallar sin retrohörna.

— Fästmanssoffan fick jag av min mamma och pappa. Jag klädde om den på skolan i Älvsbyn, säger Britt-Marie och pekar på den eleganta tvåsittssoffan i hörnet.

Hon visar upp flera egengjorda fåtöljer och lampor, de visar på en kreativitet utan dess like. I ena halvan av Britt-Marie och makens sovrum står ett gäng gamla resväskor staplade på varandra. Det känns som att kliva in i väntrummet på en tågstation under andra världskriget.

undefined
I barnbarnens lekrum finns flera av Britt-Maries lampor. En av dem är inspirerad av trollkarlar.

I andra änden av övervåningen finns Britt-Maries skaparrum, det är här hennes idéer förverkligas. I rummet bredvid finns den största kontrasten av dem alla i Åbacka-huset. Röda tapeter med graffiti pryder väggarna och leksaker pryder golvet. Även här hänger flera av hennes egengjorda lampor.

— Det här är barnbarnens rum.

Britt-Marie får sin inspiration från andra inredningsintresserade, genom tidningar och sajten Pinterest.

— Förut prenumererade jag på flera inredningstidningar och satt mycket och kollade på Pinterest. Men det blev för mycket, jag blev så inspirerad av allt att jag ville göra om hemma hela tiden, säger hon och skrattar.

undefined
I växthuset, som de köpt i Skråmträsk, planterar Britt-Marie bland annat gurka och vattenmelon.
Ålund och Åbyälven

Ålund är en by i Byske socken i Skellefteå kommun. Ålund ligger ungefär två mil väster om Åbyn och 2,4 mil nordväst om Byske.

Åbyälven har sitt ursprung i Arvidsjaurs kommun. Den är ungefär 165 kilometer lång i sin helhet.

Precis som Byskeälven är Åbyälven en skogsälv. Det betyder att den har hela sitt nederbördsområde i skogslandet, därför berörs den inte av fjällkedjans snösmältning.

På den sju mil långa sträckan genom Skellefteå kommun faller Åbyälven 155 meter, fördelat på ett fyrtiotal forsar.

Karta: Ålund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!