Piteås tv-bagerska bjuder på sitt favoritrecept

På kanelbullens dag delar Helena Sundström, som tävlar i Hela Sverige bakar, med sig av sitt bästa recept. "Man gör inte som på hemkunskapen, recepten har ändrats med andra tips och trix", säger hon.

Helena Sundström som tävlar i Hela Sverige bakar, bjuder PT-läsarna på sitt bästa kanelbulle-recept. "Jag har inte hunnit baka några kanelbullar och egentligen föredrar jag kardemummabullar", säger hon. (Arkivbild)

Helena Sundström som tävlar i Hela Sverige bakar, bjuder PT-läsarna på sitt bästa kanelbulle-recept. "Jag har inte hunnit baka några kanelbullar och egentligen föredrar jag kardemummabullar", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Carolina Bengtsson

Altersbruk2024-10-04 12:47

Nu har en ny säsong av Hela Sverige bakar dragit i gång och med bland de tävlande är Helena Sundström, 54, från Pålmark i Altersbruk.

Några kanelbullar bakades inte i första programmet, men väl en chokladtårta som höll på att smälta ihop.

– När vi spelade in var det jättevarmt. Det var en utmaning och jag upplevde att jag skulle ha velat ha tårtan mer rak på kanterna, det rann ju lite. Men det är lite häftigt att man står ute i naturen och bakar och jag kände mig jättenöjd, jag hade längtat och det var kul att komma igång.

undefined
Kanelbullens dag firas runt om i landet i dag, och recepten har förändrats en hel del under åren, man kan till exempel använda vatten istället för mjölk till degspadet. "Det är ju fyllningen som ger smaken", säger Helena Sundström.

Helena Sundström var spänd inför att se första programmet.

– Jag ställde faktiskt väckaren och såg det på play efter midnatt, haha, men det kändes jättebra, de hade fångat hur roligt vi hade. Det är sex kameror på golvet, man vet ju aldrig vad de filmar för man är så fokuserad på bakningen, säger hon. 

Inför kanelbullens dag har hon inte hunnit baka bullar, men berättar att hon egentligen föredrar kardemummabullar.

Recepten på kanelbullar har förändrats under åren.

– Glöm allt du lärde dig på hemkunskapen. Använd vatten som degspad, smält inte smöret, värm inte degspadet och baka alltid med smör, säger Helena Sundström.

Vetedegen:

500 gram kallt vatten

50 gram jäst

200 gram socker

200 gram smör, rumsvarmt

1000 gram vetemjöl

15 gram salt 

1 ägg

Blanda alla ingredienserna i en degbunke utom smöret. Kör igång köksmaskinen på låg hastighet och klicka i smöret eftersom. Låt maskinen gå i cirka 5 minuter, öka till högre hastighet och kör 10 minuter till. Degen ska bli blank och släppa från kanterna. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter medan du gör fyllningen.

Fyllning:

50 gram kanel

350 gram smör

350 gram socker, rumsvarmt

Rör ihop fyllningen, låt den stå i rumstemperatur så den är lätt att stryka på degen.

Kavla ut degen till en rektangel på 50 cm x 50 cm och bred på fyllningen och vik den i treslag, alltså vik in 1/3 från varje håll så att du får en avlång form på degen. 

Kavla ut degen igen till en yta på 30 x 60 cm och skär eller sporra ut remsor, tvinna remsorna till knutar. Rulla runt fingrarna och stick in änden mellan lång och ringfinger. Se till att båda ändarna låser sig under bullen och lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 225 grader varmluft. 

Pensling:

2 ägg

1 nypa salt

1 msk vatten 

Pärlsocker på

Sockerlag:

100 gram vatten

100 gram socker

Koka upp så sockret löser sig, ställ åt sidan.

Vispa ihop strykningen, pensla bullarna och strö på pärlsocker, dra ned tempen till 200 grader när du sätter in plåten mitt i ugnen. Grädda en plåt i taget i 10–12 minuter. Håll koll, det går fort i slutet och öppna inte luckan i början då bullarna reser sig.

Ta ut dem och låt dem svalna på galler. Pensla de varma bullarna med sockerlagen.

Helena Sandström delar med sig av recept och tips på: Instagram @hemmahoshelena och hennes blogg med samma namn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!