Alla misstankar om förorenat vatten avblåsta i Arvidsjaurs tätort

Vattnet i Arvidsjaurs tätort innehåller inga PFAS-föroreningar, vilket tidigare befarats. Roten till missbedömningen är att prov från täkten vid Arvidsjaurs flygplats har analyserats två gånger.

4 september 2018 17:05

För Arvidsjaurs flygplats gäller fortsatt utredning kring situationen, men för tätorten är alla misstankar om förorenat vatten avblåsta.

– Det var en lättnad förstås, en skön känsla. Även om det förstås kvarstår att utreda kring flygplatsen så drabbar det ju inga boende. Där kommer det fortsätta utredas var föroreningarna kommer ifrån och hur vi ska rena vatten, säger samhällsbyggnadschef Åsa Andersson.

Huruvida missen gjorts hos kommunen eller på labbet kan hon inte svara på, men hon menar också att det inte är där deras fokus ligger.

– Hur det har gått till är lite oklart. Vi kan ha gjort fel, och labbet kan ha blandat ihop, säger hon.

Kommunen hade redan hunnit planera för om det visat sig att omproven också visat på höga värden av PFAS-föroreningar.

– Vi hade redan förberett information som skulle gå ut till alla brevlådor att vi behöver leverera nödvatten en längre tid. Vi hade också beställt 200 bakterieprov och 50 kemflaskor, för nödvattentankarna behöver provtas var femte dag ungefär. Så vi hade redan märkt ut alla tankar och det är 44 stycken, så bara det hade blivit 88 bakterieprover i veckan. Så det hade vi förberett. Och kontaktat konsult angående reningen, så vi hade en del att rodda i, säger Andersson.

Vattnet från Arvidsjaurs flygplats har alltså analyserats båda gångerna, men det är bara flygplatsen som drabbats av föroreningar. Föroreningen uppgår till 2000 nanogram per liter, och redan vid halter över 90 nanogram PFAS/lliter måste åtgärder vidtas.

Samhället har emellertid rent vatten. I torsdags förra veckan fick kommunen de första indikationerna på att någon kunde vara fel.

– När det är något viktigt från labbet får man alltid ett preliminärt svar så vi kan förbereda oss, men rapporten dröjer längre. Det är en normal rutin. Så kvart över fyra på torsdagen fick vi då information från labbet att proverna kan ha förväxlats så det måste kontrolleras först. Slutrapporten kom först vid 11 på fredagen, säger hon.

Men proverna hade ju blandats ihop …?

– Torsdag klockan 16.15 hör labbet av sig om att de troligtvis förväxlat våra prover, och vill inte att vi går ut med något förrän de undersökt proverna vidare. Vi hör inget förrän tjugo över tio på fredagen då det bekräftats att de höga värdena stämde, och efter 11 får vi slutliga rapporten. Då förstår vi att det är allvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa