Kommunen tar höjd för ökad sjukfrånvaro

Det märks en viss ökning av sjukfrånvaron inom Skellefteå kommun och regionen. Men än så länge är läget inte alarmerande.

Personalchef Joakim Lundin ser än så länga ingen stor ökning av sjukfrånvaron.

Personalchef Joakim Lundin ser än så länga ingen stor ökning av sjukfrånvaron.

Foto: Ulrika Nohlgren

Äldreomsorg2020-04-17 14:48

Siffrorna har en viss fördröjning eftersom lönerna för mars registreras först i slutet av april vilket har med lönesystemet att göra. Jämför man siffrorna för februari 2019 med februari 2020 så är det faktiskt en viss nedgång av sjukfrånvaron, från 7,48 till 6,99.

– Men vi har just nu stabsläge och förvaltningscheferna följer utvecklingen i verksamheterna varje dag. De rapporterar om situationen är hanterbar eller inte. Känslan för mars är att det kan vara en viss ökning av sjukfrånvaro, men att det inte är en sådan nivå att vi inte klarar verksamheterna, säger Joakim Lundin, personalchef vid Skellefteå kommun.

Enligt preliminära siffror från Region Västerbotten hamnar den totala sjukfrånvaron på 6,7 procent i mars i år. De två föregående åren var det 6,3 och 6,2 procent samma tid.

Det märks inga skillnader heller mellan olika förvaltningar inom kommunen. Däremot kan sjukdomar generellt slå extra hårt mot vissa enheter.

När karensdagen togs bort märktes en viss ökning av frånvaro och även rådet att stanna hemma vid minsta symtom tror Joakim Lundin kan ha haft effekt på sjukfrånvaron.

– Det vi har att utgå från nu är de kurvor som presenteras nu av regionen och Folkhälsomyndigheten som säger att sjukfallen kan öka mot slutet av maj. Vi förbereder oss för det. Vi har en krisbemanningsgrupp som är kommunövergripande. Där förbereder vi oss för att kunna bemanna samhällskritiska verksamheter inom kommunen, säger Joakim Lundin.

Det handlar då om att omfördela personal inom kommunen.

Just nu är det även annat som gör läget i vården något ansträngt.

– Det finns oro hos personalen och problem med skyddsutrustning.

Provtar ni personal?

– Vi har börjat provta medarbetare inom socialförvaltningen före påsk. Syftet är att säkerställa att de kan återgå till arbete och inte har covid-19. Test kan underlätta om någon har symtom. Säkerheten inom vården är så att man kan återgå med lite hosta, men det får inte vara covid-19 man har. Problemet här som överallt annars är att få tag i tillräckligt med provtagningsmaterial, säger Joakim Lundin.

Det är regionen som ansvarar för all provtagning, men i Skellefteå har kommunhälsans företagssjuksköterskor varit med som resurs vid provtagning av personal. Eva Hård avdelningschef vid Företagshälsovården betonar att personal kan provtas i egenskap av patienter om de blir sjuka. Då tas provet efter bedömning av läkare på en hälsocentral – precis som för alla andra. Men personal kan även provtas för att de tillhör kritisk verksamhet i kommunen, för att bekräfta att man inte är smittad.

Till kritisk verksamhet hör vård- och omsorgsboenden samt hemsjukvård. Då handlar det om att personal ska känna sig trygg att återgå i arbete utan oro för att smitta någon brukare. Provtagningen sker i tältet vid akuten alternativt på Erikslids hälsocentral. Hittills har, enligt Eva Hård, cirka 90 personer provtagits med hjälp av Företagshälsovården. Av dem har ett tiotal varit positiva. Vid positiva svar meddelas personal av läkare och får sedan själv informera sin chef.

På fredagsförmiddagen meddelade Regionen att provtagning för covid-19 tillfälligt måste upphöra från lördag 18 april på grund av brist på provtagningspinnar. Viss provtagning i samband med smittspårning och utifrån medicinska behov ska fortsätta. Stoppet gäller även personal vid kommunala vård- och omsorgsboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!