Latitude 64 gillar att flytta – och växa

Sedan Latitude 64 startade för tio år sedan har företaget flyttat tre gånger. Senaste flytten var för ett år sedan. Men nu är det för litet igen.

2 juni 2015 11:32

Företaget tillverkar huvudsakligen discar för discgolf, men även en del discgolfväskor och korgar.

Allt började år 2005 på Holmgatan i Bergsbyn. De fyra ägarna David Berglund, Tomas Ekström, Johan Åström och Svante Eriksson hade vanliga arbeten och satt på fritiden i en källare på 25 kvadratmeter och jobbade med företaget.

År 2008 flyttades verksamheten till Nybyggargatan i Bergsbyn. Då blev ytan 130 kvadratmeter och företaget tog in en anställd förutom ägarna.

Två år senare, 2010, blev det åter för litet. Latitude 64 flyttade till 500 kvadratmeter på Lagergatan i Hedensbyn och kunde ta in ytterligare en anställd.

Men 2014 var det dags igen. Nu gick flyttlasset till 1 500 kvadratmeter på Hallvägen i Hedensbyn.

Fast redan nu börjar det bli trångt. David Berglund, vd i företaget, berättar att de ska slå ut en vägg och ta 500 kvadratmeter till i befintliga lokaler.

– Räcker inte det så får vi flytta igen, säger han och ler.

Men känns det inte jobbigt att packa upp och ned, bära och kånka?

– Varje gång vi har flyttat till en ny lokal så har vi sagt ”räcker det inte till så har vi angenäma problem”. Det har inte bekymrat oss så mycket.

De angenäma problemen beror på att företaget gått så himla bra. Omsättningen har ökat med 100 procent varje år de senaste åren. 2012 hamnade den på 9 miljoner kronor. 2013 blev det 18 miljoner. 2014 landade den på 32 miljoner.

Hur 2015 blir är ännu osäkert, men mycket pekar på att redan efter ett halvår har de uppnått föregående års helårsomsättning och torde stanna vid 50–60 miljoner kronor för hela året.

– Det är därför vi flyttat så mycket. Det är svårt att planera med den tillväxttakten, säger David Berglund och ler.

Vad är det som gör att det går så bra?

– Vi är tacksamma att sporten i sig växer enormt. Men vi växer till och med snabbare än marknaden. Det beror på en kombination, dels att vi valt att samarbeta med två partners i USA och Finland och dels att vi är hetast i branschen. Vårt ledord är kvalitet och vi har högst anseende i sporten.

Idag är de 14 anställda. Ytterligare 2 personer kommer in i augusti, det är redan klart vilka. Sedan behövs 2 anställda till i produktionen i slutet av 2015.

– Vi kommer att anlita ett rekryteringsbolag. Vi har inte tid själva, säger David Berglund.

Det är därför vi flyttat så mycket. Det är svårt att planera med den tillväxttakten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Lindberg