I maj i fjol var det högtidlig invigning av det virtuella hälsorummet i Adak. Hit var det meningen att boende i Adak med omnejd skulle komma för att till exempel kolla blodtrycket, mäta blodvärdet och prata med en läkare via videolänk.
Adakbor i första rummetVård: Klart spår för virtuellt hälsorum i BastuträskBakom satsningen står Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman och förlagan finns Slussfors, där det första virtuella hälsorummet startades 2013.
Men i Adak, liksom på flera andra orter som ingår i satsningen, har starten gått trögt. En del utrustning finns visserligen på plats, däremot saknas fortfarande den tekniska plattform som behövs för att skicka in prover digitalt.
Lång väntan
Jari Reconius, som bor i byn och är med i den operativa gruppen, berättar att man senast i januari fick löfte om en snabb lösning. Men beslutet har hela tiden skjutits upp.
– Det har inte hänt någonting. De som bor i byn har gett upp, säger han.
Per-Daniel Liljegren, projektledare för Innovationskraft för glesbygd som projektet heter, beklagar att det har dragit ut på tiden och säger att det beror på att upphandlingen har tagit längre tid än beräknat.
Projektet har nu förlängts till och med den sista oktober, på den tiden ska vi komma igång och använda rummen.
Det beror i sin tur på att projektet vill testa olika sorters teknik och att man vill ha den allra senaste utrustningen som inte ligger inne i något ramavtal.
Samhällsrum
Enligt Per-Daniel Liljegren ska dock styrgruppen ta ett beslut inom några veckor. Sedan räknar han med att utrustningen är på plats inom en månad.
– Projektet har nu förlängts till och med den sista oktober, på den tiden ska vi komma igång och använda rummen, säger han.
Förutom i Adak genomförs satsningen på fler orter, bland annat i Bastuträsk. Där har man kommit längre, till exempel får hälsorummet besök av en medicinskt utbildad fotvårdare en gång i månaden.
Rummen kallas numera samhällsrum, eftersom de även ska inrymma andra tjänster och annan samhällsservice.