Precis som i fjol blir det olika teman under de olika dagarna. Och liksom i fjol blir det en av de stora västerbottniska författarna som lyfts fram på premiärdagen – då var det Torgny Lindgren, nu är det Sara Lidman.
Sara är extra aktuell i år, då en film om henne är på gång. I samband med invigningen kommer filmskaparen Gunilla Bresky för att berätta om och visa klipp från filmen.
– Även om det bara är småbitar så känns det kul att kunna kika in i filmen på just en plats som Sagabiografen. Jag vill gärna tänka att Sara Lidman skulle tycka att det var fint, säger Clara Gustavsson, som i våras gick in som ny ordförande i Sagabiografens intresseförening.
Lördagens tema är ”Drömmar och dystopier – från glesbygd, tätort, rymden och Änglamark”. Då kommer bland annat ”Äppelkriget”, rymdeposet ”Aniara” och kultklassikern ”Rymdinvasion i Lappland” att visas i den anrika Sagabiografen.
Dessutom blir det skräckfilmsnatt både fredag och lördag.
På söndagen blir det filmer med barn och unga i fokus. Det är ett led i arbetet med att bredda festivalen en aning jämfört med i fjol, det första året med en helt ny styrelse.
– Vi vill skildra olika sorters verkligheter. Från det magiska i verkligheten till sanningar vi inte kan blunda för längre. Vi har mycket svenskt men också från många andra länder. Det är film från 50-talet till sådana som är dagsaktuella, säger Clara Gustavsson.
Hon konstaterar att en biograf är en mötesplats över generationsgränserna. Och om en inrättning som Sagabiografen ska leva vidare behövs det både arrangörer och publik:
– Vi vill uppmuntra till engagemang. Eller bara skratt och gråt. Det räcker långt det också.