Norran har tidigare berättat om projekt ”Innovationskraft i glesbygd”, där ett antal mindre orter i Västerbotten och Arjeplog ska få tillgång till virtuella hälso- och samhällsrum med möjligheter till vård på distans och annan samhällsservice.
Samtidigt har Norran rapporterat om förseningar och svårigheter med att få utrustningen på plats. Något som skapat irritation, inte minst i Adak där både bybor och företrädare för kommunen och sjukstugan har reagerat.
Trög start för virtuella hälsorum i glesbygdAdakbor i första rummetVård: Klart spår för virtuellt hälsorum i BastuträskMen i torsdags, nästan på dagen ett år efter invigningen, var äntligen all utrustning på plats. Då hölls en workshop där intresserade fick möjlighet att ta prover, koppla upp sig mot systemet och se hur videokonferensanläggningen fungerar.
Nu ska det hållas liknande workshops på de andra orterna som är med i projektet, bland annat i Bastuträsk på onsdag kväll.
Engagemang
Projektledare Per-Daniel Liljegren säger att han förstår att folk är frustrerade över att det har tagit så lång tid.
– Samtidigt visar det vilket driv det finns här och hur engagerad befolkningen är.
En som engagerat sig hårt är Anna-Karin Horney, chef för Malå kommuns utvecklingsavdelning som även är med i projektets styrgrupp.
Hon konstaterar att den långa startsträckan har varit en utmaning men att det samtidigt gäller att vara uthållig.
Anna-Karin Horney tror att satsningen kommer att betyda mycket:
– Patientnära vård ligger helt i tiden när resurserna krymper.
Utveckling
Hon ser stora utvecklingsmöjligheter för hälso- och samhällsrummet i Adak. Närmast ska de olika sektionerna i Adakbygdens byaförening se över vilka behov som kan fyllas här, till exempel fotvård, frisör och anhörigstöd.
Dessutom kommer Handlarn att ha en viktig roll som samarbetspartner, något som ska ge byns affär ytterligare ett ben att stå på.
– Vi ser också att det finns ett behov av företagshälsovård på närmare håll än i Lycksele och Skellefteå. Det finns alla möjligheter att ta prover via check up-systemet och att träffa läkare, sköterska och psykolog via skärmen.
– Vi ser möjligheter att bli ännu mer hållbara och att spara tid och pengar genom att förlägga verksamhet till samhällsrummet, säger Anna-Karin Horney.
Själva projektet avslutas den sista oktober. Innan dess ska kommunerna och Region Västerbotten komma överens om ansvarsfördelning, kostnader och hur verksamheten ska drivas vidare.