Kärt återseende när Tant Saga vände tillbaka till biografen

Adak filmfestival drog igång med filmvisning, författarsamtal och en föreställning som verkligen hittat hem. ”Underbart. Det väcker nostalgi så att det sprutar ur öronen”, säger Eivor Jonsson, som efter de 25 år hon jobbade med festivalen fortfarande kallas Tant Saga.

Eivor Jonsson, 82, bor numera i Skellefteå. Men Sagabiografen i Adak ligger henne fortfarande varmt om hjärtat och hon kommer att besöka filmfestivalen under alla tre dagarna.

Eivor Jonsson, 82, bor numera i Skellefteå. Men Sagabiografen i Adak ligger henne fortfarande varmt om hjärtat och hon kommer att besöka filmfestivalen under alla tre dagarna.

Foto: Lennart Enkvist

Adak2024-06-27 21:00

Filmfestivalen i Adak genomförs under tre späckade dagar i och omkring den klassiska Sagabiografen. 

Invigningsdagens tema var speglingar från förr, vilket genomsyrade hela programmet.

undefined
Ronja Hallin Lundqvist, ordförande i Sagabiografens intresseförening, har mycket att stå i under festivalen. Här säljer hon biljetter.

I biografen visades Chaplins klassiker ”City Lights” och en film om Adakgruvans historia, författarsamtalet med Åke Lundgren och Malin Ackerman följde samma tema och som avslutning framfördes teatern ”När tranorna flyga”, Scenadrages varma hyllning av Östen Dahlberg, eldsjälen som på 1940-talet grundade Sagabiografen. 

Den hade premiär på Forum i Malå i vintras och fick nu ta plats där allt en gång började.

– Han är hemma och vi är hemma med honom, säger Ronja Hallin Lundqvist, ordförande i Sagabiografens intresseförening.

undefined
I den anrika Sagabiografen hänger många bioaffischer kvar sedan storhetstiden.

På fredagen är temat minoriteter, inte minst det samiska. Bland annat visas dokumentären ”100% same”, som följer artisten Saara Hermansson när hon utforskar sitt samiska arv efter en uppväxt där mycket av kulturen saknades.

Hon finns också på plats och samtalar med Sandor Lindström efter filmen.

undefined
Jacob Koningen och Anna-Lena Svahn rustar inför Adak Art Space, som sedan några år tillbaka är en del av festivalen. De är också själva några av utställarna i lokalen.

På fredagen invigs även Adak Art Space på skolan, en två dagar lång utställning med konst och hantverk.

Ett 20-tal utställare finns representerade och de visar upp alltifrån olika former av måleri, fotografi och miniatyrer till smide, keramik och vävning.

Adak Art Space har varit en del av festivalen i några år, nu är de första gången på skolan. Något som sker av utrymmesskäl.

– Vi vill visa upp alla kreativa konstnärer och hantverkare som finns i bygden, säger Anna-Lena Svahn från konstgruppen Schumra.

undefined
Jacob Koningen och Anna-Lena Svahn ser till att det ska märkas att det är konstgruppen Schumra som ligger bakom utställningen i skolan.

Fredagen avslutas traditionsenligt med skräcknatt med två rysare.

Sedan är lördagen barnens dag, med bland annat hoppborg, ansiktsmålning och ”Arne Alligator”. Även barndagen är en återkommande programpunkt på festivalen.

– Men den är lite större i år än förr, säger Ronja.

undefined
Ronja Hallin Lundqvist och Carolina Hurtado tillhör arrangörsgruppen bakom festivalen, en festival som har genomförts sedan 1993.

Hon berättar att de är en grupp engagerade eldsjälar inom intresseföreningen som hjälps åt med evenemanget. Till stor glädje för besökarna, inte minst för Eivor Jonsson, som i många år var en så drivande kraft här att hon fått namnet Tant Saga.

Eivor bor numera i Skellefteå, men under filmfestivalen blir det Adak under alla tre dagarna. Det innebär också många kära återseenden.

– Jag känns jättevälkommen när jag kommer hit. Det är så roligt att ungdomarna vill ta det här vidare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!