Filmfestivalen i Adak ställs in

Det blir ingen filmfestival i Adak i sommar. I stället tar festivalen en paus och återkommer nästa år.

Så här såg det ut när fjolårets filmfestival invigdes. Nu står det klart att det inte blir något evenemang i år.

Så här såg det ut när fjolårets filmfestival invigdes. Nu står det klart att det inte blir något evenemang i år.

Foto: Evelina Eriksson

Adak2020-04-27 11:13

Det har Sagabiografens intresseförening beslutat. Orsaken är förstås det rådande coronaläget.

Clara Gustavsson i Sagabiografens intresseförening berättar att de i stället tänker använda sommaren till att vårda och rusta upp biografen och Elviramuseet för att stå redo för fler besök 2021:

– Under tiden hoppas vi även kunna bjuda på filmtips och historieberättelser från Adakbygden på sociala medier, så att festivalens anda och platsens kulturarv kan få fortsätta inspirera även under denna sommar.

Festivalen har på senare år bland annat haft ett fokus på Västerbottensförfattare. För två år sedan stod Torgny Lindgren i centrum, i fjol var det Sara Lidmans tur och i år var det meningen att P O Enquist skulle lyftas fram.

Nu blir det alltså inte så, samtidigt som världen nåtts av det sorgliga beskedet att P O Enquist har gått bort. Men hans verk lever vidare, konstaterar Sagabiografens intresseförening, och bland dem finns även manus för teater och film.

Nu hoppas föreningen att fler av de filmer som han arbetat med ska bli tillgängliga genom olika kanaler. Kanske även på några biografer, när de får öppna igen.

Sagabiografen i Adak byggdes upp av gruvarbetaren Östen Dahlberg med familj och drevs mellan 1945 och 1965. Efter att ha stått i glömska i 25 år återupptäcktes det orörda huset och med sin originalinredning är det idag även ett arbetslivsmuseum.

Sagabiografens intresseförening har arrangerat filmfestival varje sommar sedan 1993 och har alltid lockat namnkunniga gäster till Adak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!