Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman driver sedan några år tillbaka en satsning på virtuella hälsorum, där människor som bor i glesbygd erbjuds möjlighet till vård på distans.
Det kan till exempel handla om att kolla blodtrycket, mäta blodvärdet och prata med en läkare via videokonferens.
Virtuell vård i glesbygd ska visa vägenSlussfors var först ut 2013 och nu kommer turen till fler orter. På lördag är det invigning i Adak, en händelse som byaföreningens ordförande Leif Bergström ser fram emot.
– Det här visar att byn engagerar sig igen. Vi stannar aldrig av, vi fortsätter att utvecklas för att överleva, säger han.
Vi stannar aldrig av, vi fortsätter att utvecklas för att överleva.
Han ser det som ett stort plus att byns affär Handlarn får en viktig roll i satsningen. Det är där man bokar och hämtar nycklar plus att det är affären som ska sköta servicen runt lokalen.
Här är byarna som får virtuella hälsorum– Nu kan Handlarn ta lite betalt för det man gör. Vi kan inte bygga allt på ideellt arbete, till sist tar folket slut, säger Leif Bergström.
Lokalen är en av Malåbostadens större lägenheter mitt i byn och ska inte bara vara en plats för sjukvård. Det blir även ett samhällsrum där det till exempel kan ordnas kurser, konferenser och utbildningar.
Vård: Klart spår för virtuellt hälsorum i BastuträskHälso- och samhällsrummet invigs i morgon, lördag, av kommunalrådet Mikael Abrahamsson. Dessutom medverkar en rad gäster, bland annat Kurt Boman, senior professor och överläkare i medicin, och Per-Daniel Liljegren, projektledare för Innovationskraft i Glesbygd.