Historien bakom Persson Båt började 1928. Då satsade Anton Persson på att bygga forsbåtar till flottare som jobbade med att transportera timmer efter Skellefteälven. Han hade tillverkningen i byn Hundberg och båtarna fick därför namnet efter byn. Antons båtar, var populära eftersom de var praktiska, hade en ändamålsenlig form samtidigt som de var lätthanterliga.
När flottarepoken i Skellefteälven var över 1970 satsade Anton och hans söner Sigfrid, Enar och Jesper istället på att bygga fritidsbåtar. Nu började de också att lära sig mer om plastbåtar och gick över till detta material.
På 1980-talet startade företaget också tillverkning av en skoterpulka som fick namnet Nilapulkan.
– Den bidrar idag till cirka 80 procent av vår omsättning, berättar Gunilla Persson, som tillhör tredje generationen båtbyggare. Hon är vd för och delägare i Persson Båt, tillsammans med sin bror Håkan.
Gunilla började 1981 arbeta i företaget som 18-åring och fick då ta hand om administrationen.
– Vi var tidigt ute med datorer och köpte en Mac för 83 000 kronor som jag fick lära mig att hantera, berättar hon.
1986 ombildades företaget till ett AB och döptes till Persson Båt.
– Då flyttade vi verksamheten från lokalerna i Hundberg till vår nuvarande fabrik i Adak på cirka 800 kvadratmeter. Den uppfördes av Malå kommun. Här skulle företaget Gunbo Fritid, som tillverkade utemöbler, hålla till. Men det blev konkurs och lokalen stod tom i flera år innan vi kom in i bilden.
Sedan 2016 äger Persson Båt fastigheten och då passade de också på ratt flytta över svetsdelen som tidigare fanns kvar i Hundberg hit.
– På så sätt fick vi en mycket mer rationell produktion.
Pandemin blev en utmaning för Persson Båt eftersom gränsen mot Norge stängdes.
– Vi har nämligen våra största kunder i Norge. Det handlar om bra återförsäljare i Alta, Vadsö och Tromsö.
Den minskade försäljningen till Norge kompenserades emellertid med att de svenska återförsäljarna i stället började köpa mer produkter från Perssons.
– Alla vill vara ute i naturen och då ligger vi bra till med våra skoterpulkor och båtar, konstaterar Gunilla.
I deras sortiment ingår fyra båtmodeller och fyra olika typer av pulkor.
– Det senaste när det gäller produktutveckling är att vi satsat på en helt ny typ av fjädring till pulkans underrede som ger en bättre åkkomfort.
Företaget har idag nio anställda och omsatte 2020 9 miljoner kronor.
– I år har försäljningen gått mycket bra och vi räknar med att öka omsättningen till cirka 10 miljoner, men det är inte säkert att resultatet blir bättre eftersom materialet blivit mycket dyrare. Till exempel har priset på järn gått upp med 70–80 procent.
Gunilla och Håkan är inne i ett stadium i livet där de börjat fundera på hur de ska driva företaget vidare.
– Jag måste erkänna att vi inte har lika mycket energi som tidigare och vi tittar på olika lösningar för att företaget ska leva vidare och kunna utvecklas. Det här med generationsskiften är inte lätt och vi jobbar på det, avslutar Gunilla Persson.
Under Näringslivsmässan den 12 november tilldelades Gunilla och Håkan Persson Malå kommuns utmärkelse för ett framgångsrikt och uthålligt entreprenörskap.