Adakbor i första rummet

Det nyöppnade virtuella hälsorummet i Adak är inte bara till för medicinska undersökningar. Det är också ett virtuellt samhällsrum, det första i sitt slag i världen.

Paula Frank, arbetsterapeut, berättade om kommunens anhörig- och seniorträffar, något som Adakborna nu ska kunna delta i på distans.

Paula Frank, arbetsterapeut, berättade om kommunens anhörig- och seniorträffar, något som Adakborna nu ska kunna delta i på distans.

Foto: Evelina Eriksson

Adak2018-05-28 07:00
undefined
Jari Reconius demonstrerar hur videokonferensanläggningen fungerar. ”Utvecklingsmöjligheterna är oändliga”, säger han.

När Adaks senaste nytillskott öppnade fanns Paula Frank, arbetsterapeut vid Malå kommun, på plats för att informera om anhörigstöd.

– Jag har senior- och anhörigträffar i Malå. Om jag är i rätt lokal kan jag koppla upp er på dem, berättade hon för den grupp som samlats i lokalen.

Väntar på utrustning

Starten har försenats och än är inte den medicinska utrustningen på plats. Men när allt har installerats ska lägenheten på Gruvvägen bli ett rum dit de boende i området kan gå för att till exempel kolla blodtrycket eller prata med en doktor via videokonferens.

undefined
Kyrkans hembesöksgrupp stod för kaffe och våfflor när rummet öppnades. Johannes Wänstedt och Fred Lindström var några av besökarna.

Jari Reconius, en av eldsjälarna i byaföreningen, säger att tanken är att skona miljön och minska antalet mil i bil.

Slipper vänta

– De som är äldre och inte har körkort slipper också vara i Malå hela dagen när det är så långt mellan bussturerna, säger han.

Tänk om man kunde få hit en frissa eller fotvård.

Han berättar att all bokning sker på affären och att de är en liten grupp på tre personer som fått lite extra utbildning för att hjälpa besökarna:

– Det kan vara hur man sätter dit manschetten och hur länge man ska vila.

undefined
Paula Frank, arbetsterapeut, berättade om kommunens anhörig- och seniorträffar, något som Adakborna nu ska kunna delta i på distans.

Men lägenheten är inte bara till för sjukvård. Den ska också vara ett virtuellt samhällsrum – det första i världen, enligt Glesbygdsmedicinskt centrum, som står bakom satsningen.

Möten på distans

Via den stora skärmen ska man kunna vara med på konferenser, utbildningar eller möten med olika myndigheter. Och det stannar inte där.

– Tänk om man kunde få hit en frissa eller fotvård, säger Nina Svahn, en av byborna som kommit till mötet.

undefined
Det är på byns affär Handlarn som man bokar tid och föreståndaren Susanne Åman tror att satsningen blir bra för Adak och byarna runt omkring.

Hon tycker att satsningen känns spännande och får medhåll av Britt Tjärnlund, Lönås:

– Jag ska komma hit. Vi som bor i glesbygd måste kämpa för allt, då är det här mer än fantastiskt, säger hon.

Inte bara i Sverige

De virtuella hälsorummen har utvecklats av Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman och är nu även på gång att spridas till andra delar av världen där det finns gles bebyggelse. Bland annat pågår ett samarbete i Indonesien, dessutom håller ett projekt på att startas i Kenya.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om