Unga laxar och öringar räknas

Från maj till juni månad kommer unga laxar och öringar att fångas, så kallade smolt, i en smol fälla för att räknas, chippas, vägas och mätas i Åbyälven. ”Vi började förra veckan och hittills har vi märkt cirka 50 öringar och laxar, men vi tror att antalet kommer att stiga nu i början av juni”, säger Tony Söderlund, fiskekonsulent, Skellefteå kommun.

Cirka 13 centimeter är smolten som mäts av Tony Söderlund, fiskekonsulent.

Cirka 13 centimeter är smolten som mäts av Tony Söderlund, fiskekonsulent.

Foto: Norran

Åbyn, Byske2018-05-31 06:15
undefined
Linda Vikström, fältassistent och Tony Söderlund fiskekonsulent vid Skellefteå kommun hämtar de unga öringarna och laxen så kallad smolt, som har simmat in i fällan. Fällan kommer att finnas i Åbyälven till i slutet av juni.

Om det är någon som undrar vad det är som flyter omkring vid bomplatsen mitt i Åbyälven, så är det en fälla som räknar unga laxar och öringar. Smoltfällan är placerad i Åbyälvens nedre fiskevårdsområde och kommer finnas där till i slutet av juni. Smolt är unga laxar och öringar som är cirka två till tre år gamla som är på väg ut till havet. Detta görs för att kunna beräkna lax- och öringproduktionen i älven och är en del i det nationella datasamlingsprogrammet för landets vilda laxar. Fällan fångar upp smolten som simmar uppe vid ytan.

undefined
Smolten hämtas upp från fällan Åbyälven.
undefined
Med båt tar sig Tony Söderlund och Linda Vikström ut till fällan.
undefined
I det mobila labbet bedövas smolten innan den chippas, vägs och mätas.
undefined
Smolten chippas i buken efter bedövningen.
undefined
Cirka 13 centimeter är smolten som mäts av Tony Söderlund, fiskekonsulent.

Tony Söderlund, fiskekonsulent och Linda Vikström, fältassistent är de två som jobbar med projektet och de får även hjälp av fiskevårdsområdet genom bybon Sören Larsson.

– Två av oss är vid fällan varje dag och jobbar och vi har tur att fiskevårdsområdet är intresserade och hjälper oss, säger Linda Vikström.

Det går till att så smolten simmar in i fällan, sedan ska den till det mobila labbet som är placerat vid älven. Först bedövas fisken för att kunna chippas, vägas, mätas och ta fjällprov. Chippet är cirka 4 millimeter och sätts i bukhålan på smolten för att ha kvar det livet ut. När det är klart ska smolten fraktas uppströms cirka 350 meter och släppas ut i älven för att kunna simma nedströms. Det kan ta en till tre dagar innan den åter har kommit till fällan.

<div class="flowplayer-embed-container" style="position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%;"><iframe style="position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%;" src="//ljsp.lwcdn.com/api/video/embed.jsp?id=fa959253-4592-4c72-b9e3-e6667e6fe99f&pi=a39adac5-4575-4f97-83be-bd78610d2069" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen allow="autoplay"></iframe></div>

– Genom att märka och återutsätta fisken uppströms, kommer vi att återfånga en andel av den märkta fisken. Det ger oss ett mått på hur stor del av den totala smoltutvandringen vi fångar och då kan älvens totala matproduktion beräknas. Smolten förbereder sig genom att bli mer silvriga och mörkare på ryggen, lite kamoflagefärgade, för livet i havet, säger Linda Vikström.

– Vi hoppas på att vi får bra data från smoltfällan så vi får en bra skattning av Åbyälvens lax- och öringproduktion, säger Tony Söderlund, fiskekonsulent.

Det är ett projektsamarbete mellan Skellefteå kommun, länsstyrelsen Västerbotten, SLU och Havs- och vattenmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om