Tälta i sommar – tips inför fjällvandringen

Under sommaren lockas många att ge sig ut på ett tältäventyr i fjällen. "Det är en frihetskänsla att ha allt man behöver i sin ryggsäck", säger David Kristinsson, sportchef för STF Abisko fjällstation.

Att tälta i fjällen lockar många under sommaren. Abisko är ett populärt vandringsmecka. Tänk dock på att det bara är tillåtet att tälta på anvisad plats inom nationalparken.

Att tälta i fjällen lockar många under sommaren. Abisko är ett populärt vandringsmecka. Tänk dock på att det bara är tillåtet att tälta på anvisad plats inom nationalparken.

Foto: Maria Unga

Abisko2022-07-07 11:00

För den som ska ge sig ut med tält i naturen kan det vara bra att veta var det är tillåtet att tälta. Allemansrätten säger att man inte får tälta så att man är synlig från någons hem. Särskilda regler finns också för nationalparker. I Abisko nationalpark är det endast tillåtet att tälta på anvisade platser. 

I en nationalpark finns ofta vegetation eller djurliv som man vill skydda. 

– Här i Abisko har vi mycket känsliga blommor. Man vill bevara naturen. Det blir mer skada på marken där man sätter upp ett tält och har ett läger, kanske gör upp en liten eld och så. Det vill man oftast undvika i nationalparker, säger David Kristinsson. 

Innan man köper utrustning kan det vara bra att tänka på var man ska tälta, på kalfjället eller i skogen.

– Vill man upp på kalfjället och tälta så ska man se till att ha ett tält som tål ordentligt med vind. Man kan inte tälta med vilket tält som helst uppe på kalfjället, det behöver tåla lite mer. Sover man nere i skogen så är det inte alls lika viktigt.

Vilket är det vanligaste nybörjarfelet? 

– Att man har ett för dåligt liggunderlag. Liggunderlaget är mycket viktigare än vad man tror. Har man lagt jättemycket pengar på en bra sovsäck så kommer den ändå vara kall om du inte har ett bra liggunderlag. 

– Är det sommarvandring kan det räcka med ett gammalt platt liggunderlag. De är inte så sköna att ligga på, men de isolerar bra från markkyla till skillnad från ett uppblåsbart liggunderlag. Det är skönare, men om det bara har luft i sig så skyddar det inte från markkylan. 

Att ha både ett vanligt liggunderlag och ett uppblåsbart kan vara en lösning. Eller att skaffa ett liggunderlag med dun. Sovsäcken är också viktig. 

– I fjällen ska man vara beredd på att det kan bli kallt om natten, även på en sommartur. Då skulle jag rekommendera en tresäsongs-sovsäck. En sommarsovsäck räcker oftast inte i fjällen. Syntet eller dun tycker inte jag spelar någon större roll. Dun är lättare att bära, det är fördelen, medan syntet håller dig varm även om det blir fuktigt. Om en dunsovsäck blir blöt är den värdelös. 

Att välja tältplats är något som bör göras med omsorg. Särskilt om det regnar. 

– Om man exempelvis är nere i en liten svacka där det kommer bli en pöl om det regnar mycket under natten, då kommer man definitivt ha vatten inne i tältet på morgonen. Om det ska vara regnigt på natten bör man titta på hur marken är formad. 

Att ge sig ut och tälta kräver en hel del utrustning. 

– Man behöver inte alltid köpa den dyraste utrustningen och mycket finns att köpa i andra hand. Gamla ryggsäckar, sovsäckar och liggunderlag kan fungera bra. Ett gammalt tält kan vara i bra skick och hålla torrt. Men om det används mycket och står ute mycket blir tyget dåligt efter ett tag. Uv-ljus från solen är det mest skadliga för duken. Så i ett tält som fått mycket sol kan vattentätheten vara helt borta.

Att tälta är inget måste. Det går alldeles utmärkt att övernatta i stuga. Men för David Kristinsson är det en frihet. 

– Du kan välja din lägerplats själv och du kan planera din tur och behöver inte anpassa dig efter distanserna som finns mellan stugorna. Om du ser en jättefin plats där du vill sätta upp tältet så är det bara att göra det. Det är en frihetskänsla att ha allt man behöver i sin ryggsäck. 

Abisko är ett populärt ställe för fjällvandring.
Abisko är ett populärt ställe för fjällvandring.
Tips när du ska tälta:

1. Se till att ha ett bra liggunderlag som skyddar mot markkylan. 
2. Träna på att sätta upp tältet, gärna i lite vind. 
3. Vid fjälltur, sätt alltid fast stormlinorna så att du slipper lösa det på natten. Var alltid beredd på att det kan börja blåsa.
4. Om du har ett tunneltält, placera det så att kortsidan ligger mot vinden. 
5. Placera inte tältet i en svacka så slipper du vakna i en pöl om det börjar regna. 
6. Ha med ett torrt och skönt underställ att sova i.  

Källa: David Kristinsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!