Hybridbutiken i Abborrträsk invigd

Nu har affären i Abborrträsk större tillgänglighet sedan man satsat på att bli en hybridbutik. I slutet av förra veckan invigde man den nya självscanningen. "Det blev en succé", säger Michael Gällerstedt, styrelseordförande för Abborrträsk handel AB.

I förra veckan hade man invigning av den nya hybridbutiken i Abborrträsk. "En del duktiga i byn hade hjälpt till att smycka butiken både ut- och invändigt", säger Michael Gällerstedt, styrelseordförande för Abborrträsk handel AB.

I förra veckan hade man invigning av den nya hybridbutiken i Abborrträsk. "En del duktiga i byn hade hjälpt till att smycka butiken både ut- och invändigt", säger Michael Gällerstedt, styrelseordförande för Abborrträsk handel AB.

Foto: Karin H Pettersson

Abborrträsk2024-01-11 09:00

Under 2022 började siffrorna dala för matbutiken i Abborrträsk och man började se sig omkring för att hitta lösningar på att sänka kostnaderna. En av dessa lösningar var bland annat en hybridbutik som nu blivit verklighet.

– Det var festligt med tårtbjudning, sänkta priser på varor och man kunde vinna priser, berättar Michael Gällerstedt om invigningen förra veckan.

Butiken var välbesökt och många ville testa den nya tekniken.

– Systemet är väldigt enkelt att hantera, det var många som var förvånade över hur enkelt det är att handla. Även äldre som vågat prova och tyckt att det varit fantastiskt.

Butiken kommer att vara öppen mellan 06–22 alla dagar i veckan. Varje vardag finns personal på plats några timmar på förmiddagen och några på eftermiddagen. På lördagar är butiken bemannad två timmar på förmiddagen. För att komma in i butiken på de obemannade tiderna använder man sig av bank-id.

– Vi resonerade kring öppettider och vi tror inte det är något mervärde i att ha öppet under natten, det finns också butiker som har haft bekymmer under nattetid, säger Michael Gällerstedt.

Installationen av självscanningen, byte av ytterdörr och ombyggnationer för att säkra upp att man inte kommer åt tobak, apoteksvaror, spel och alkohol har kostat cirka 300 000 kronor.

– Den totala investeringen är ganska dyr. Vi har fått investeringsstöd av Region Norrbotten till 85 procent, de har varit väldigt bra. Även bygdeföreningen har gått in med kapital i affären och bidragit till förändringen eftersom de tycker att affären är så viktig för byn. Man har ställt upp på ett jättebra sätt.

Investeringen hoppas man ska resultera i att butiken även på sikt blir kvar i byn.

– Andra som använt den här lösningen har kunnat öka sin omsättning med 20 procent. Nu vet vi ju inte om det blir så för oss men det har startat bra i alla fall. Sen minskar vi den manuella betjäningen eftersom vi inte har personal på söndagar och då sparar vi pengar, säger Michael Gällerstedt.

Enligt Michael Gällerstedt har man kunnat se att det under premiärhelgen var en bra försäljning under de utökade öppettiderna.

– På lördagen när vi hade personal på plats mellan 10–12 var det många som var in och handlade och det fortsatte även på kvällen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!