4 till 6 000 år gammal hällmålning hittad

En minst sagt unik hällmålning har hittats i Arjeplogsfjällen. På tisdagen, efter grundlig dokumentation offentliggjordes fyndet. ”Vi tror att hällmålningen är mellan 4000 och 6000 år gammal,” säger Silvermuseets chef Ingela Bergman. Fyndet gjordes av en 13-årig tjej.

9 juni 2015 18:11

Solveig Andal Johansen var med släktingar på en sjö i Arjeplogsfjällen för att fiska förra våren.

Solveig som då bara var tolv år blev less fisket och beslöt sig för att gå på upptäcktsfärd. När hon klättrat över en bergkant såg hon mönster på den lodräta bergväggen.

– Jag hade ju läst om hällmålningar på skolan och tänkte att det kanske var en, så jag ropade till dom nere på sjön, berättar Solveig.

Många reaktioner

Sedan togs några bilder och på hösten gjorde Lennart Ranberg och hustrun Margareth ett besök på Silvermuseet för att visa vad Margareths systerdotter hittat.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Ingela Bergman ville besöka platsen genast och bad alla inblandande att hålla tyst om fyndet till dess det var dokumenterat.

– Det är fascinerande, det är det nordligaste fyndet av det här slaget och vi trodde inte att vi skulle hitta hällmålningar i just den här miljön, säger hon.

Geometriska mönster

Platsen är på ett sätt otillgänglig. Färgen som använts till målningarna är rödockra som etsat sig fast i stenväggen. Målningarnas former påminner om geometriska mönster.

– Vi har ingen aning om vad det föreställer, det är ett formspråk som är helt främmande för oss, vi kan bara spekulera, säger Ingela Bergman.

 

Vi har ingen aning om vad det föreställer, det är ett formspråk som är helt främmande för oss, vi kan bara spekulera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa