Tips på blommor att plocka

Sommaren erbjuder flera vackra vilda blommor att plocka. Dessa sju sorter är dessutom väldigt lätta att hitta.

17 juni 2014 15:30

+ Hundkex.

Denna ack så vackra men underskattade blomma är lättillgänglig som bara den och kan även vara en fin utfyllnadsblomma i buketter. Växer ofta utspridd vid vägkanter, skogsbryn och på ängar. Hittar man en blomma hittar man oftast hundratals.

+ Prästkrage.

Blomma som tillsammans med blåklinten har blivit synonym med midsommarkransen. Går ofta att hitta på blomsterängar där solen ligger på då de uppskattar torr jord.

+ Förgätmigej.

Denna lilla blå blomma med sitt charmiga svengelska namn är inte jättevanlig i norra Sverige men går att hitta så länge man har ögonen med sig. Gillar fuktiga marker så leta vid en sjöstrand eller skogskärr.

+ Midsommarblomster.

Tack vare sitt namn och sin lägliga ankomst, som brukar ske runt midsommar, är denna blomma en självklar kandidat att lägga under kudden eller sätta i en vas. Är också tacksam då den finns i alla lila nyanser man kan tänka sig.

+ Rödblära.

I folkmun säger man även midsommarblomster till denna ceriserosa blomma men dess sanna namn är rödblära. Växer oftast på ängar eller i öppna skogsbryn och är lätt att hitta.

+ Smörblomma.

En smörblomma är ungefär lika vanlig som en vattenpöl under sommarmånaderna. Finns lite här och var men en säker plats att leta på är, förutom sommarängar, kring häst- och kohagar. Eftersom smörblomman är giftig har djur inget intresse av den och därför får blommorna alltid vara ifred.

+ Lupiner.

Kanske inte riktigt den blomma man vill lägga under sin kudde, då de är så pass stora. Men lupiner ska inte underskattas då man alltid kan förlita sig på dem. Finns i blomrabatter som inte blivit rensade på ett tag, vid vägkanter och diken eller på en äng nära dig. Och där det finns en, finns det ofta massor.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emilie Sjölund