Stort bildspel: Så här har du aldrig sett profilerna i Skellefteå tidigare

I dag smyckas gågatan i Skellefteå med annorlunda bilder.

1 november 2016 07:50

Som Norran berättat tidigare så ska lokala profiler i utställningen ”Ge plats” visas upp på ett sätt som kanske ingen har sett dem tidigare. Syftet är att utmana stereotypa bilder.

Läs mer: Här finns hela utställningen digitalt

Bilderna är resultatet av en workshop som  genusfotografen Tomas Gunnarssonhöll i tillsammans med Skellefteå kommun, Norran, andra medier i Skellefteå samt lokala fotografer.

Läs mer: Utställningen ”Ge plats” – idag sattes bilderna upp på gågatan

Män och kvinnor porträtteras ofta väldigt olika i media. Ofta fotas män underifrån, med armarna i kors eller med händerna i fickan när de ser allvarliga ut. De får ofta stå upp och vara aktiva i bild. Män får i större utsträckning än kvinnor komma till tals i media. Kvinnor fotas oftare när de ler och oftare uppifrån. De är oftare passiva på bild, sitter ned och fotas oftare i ”tramsiga” och sexualiserande situationer.

– Vi vill få igång så mycket diskussion som möjligt och att man börjar fundera på varför det ser ut såhär och varför det är bra eller dåligt. Det handlar om att ge människor större valmöjligheter. Män får väldigt lite val på bild. De ska stå med armarna i kors eller sitta på ett visst sätt. Men de måste ju också till exempel få visa närhet till andra såsom kvinnor gör i bild. Kvinnor har fler val på bild, men istället framställs de inte alltid som seriösa, sa Helena Renström, marknadschef vid Skellefteå kommun, till Norran i början av oktober.

Fotograferingen utgick från traditionella poser för män och kvinnor, men med ombytta roller. Bland dem som fotograferades finns bland andra Norrans vd Anders Westermark, arrangören och föreläsaren Sofia Andersson Lundberg, moderaternas gruppledare Andreas Löwenhöök och Karin Rundblad, som är läkare för bland annat Skellefteå AIK.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa