Ursinnet är här – kulturfestival i Jörn invigd

Sedan starten 2016 har projektet "Lyssna på oss" tagit sikte mot en storslagen, ursinnig festival i Jörn. Nu är tiden här – under fredagen invigdes två veckor av kultur, allt med en stadig fot i Jörns mylla.

24 maj 2019 17:28

Inne i Centrumhuset i Jörn bubblade det. Bänkraderna var fyllda, på scenen syntes ett stort tygsjok som skvallrade om vad som väntar.

I tre års tid har Jörn varit platsen för ett stort kulturprojekt. Kulturrådet har under parollen Kreativa platser fördelat pengar till orter för att skapa kultur av och för de som bor där. Jörn har varit med från början, och namnet var självklart: lyssna på oss. För 2016 kändes det så, som att ingen lyssnade på Jörnsborna. Det berättade Ann-Sofie Burström, en av de som startade det hela.

Hon stod på scenen tillsammans med en annan eldsjäl, Gunnel Flinta.

– Ingen av oss kunde ana att det skulle bli av, att den här festivalen skulle hända. Ur den frustrationen och ilskan har vi skapat något fantastiskt, säger hon till jublande publik.

De båda spelade en stor roll i namnet. Ann-Sofi Burström skrev en uppgiven Facebook-uppdatering om att ingen lyssnade, Gunnel Flinta skrev en dikt.

Invigningen tog avstamp i de orden, för att sedan visa ett urval av det som hänt sedan dess. Skolprojekt där barnen från Furuskolan bildat kör, lärt sig nycirkus och såklart många blinkningar till Sara Lidman.

– Hon har funnits med som inspirationskälla genom hela tiden, säger Rose-Marie Lindfors, en av projektledarna.

Jörnsrevyn fanns på plats, och kapslade in de kommande två kulturveckorna men också projektets andemening. Tillsammans skallade de, i ilska och i kärlek, att de är Jörnsbor som tillhör och tillför.

Programmet är omfattande och stort. Där finns allt från konstutställningar, scenkonstverk, gökotta, öppen scen och dansworkshop. En av de som deltar är journalisten Ulph Nyström, som producerat en podd med 13 avsnitt där ordet "ursinne" undersöks.

– Jag presenterar 13 olika nyanser av ursinne. Skådespelerskan Ellenor Lindgren är en av gästerna i podden och hon säger bland annat att "ursinne handlar om att överleva, och att få något gjort". Och är inte det vad den här festivalen handlar om, i grunden? säger han.

Efter invigningens känslosamma urladdning, som avslutades med repstumpar som bands ihop, dröjde sig projektledargruppen kvar.

– Det är så mycket spännande som händer här nu, och gemensamt för alla programpunkter är att kulturen är skapad av Jörnsbor eller de med hjärtat i Jörn, säger Ann-Sofi Burström.

Vad har det här projektet gett bygden?

– Rakare ryggar, och sammanhållning, säger Gunnel Flinta.

Lyssnar folk på er nu?

– Ja – och vi lyssnar på varandra. Nu händer det, det känns fantastiskt, säger Ann-Sofi Burström.

Fakta

Ursinnig festival

En kulturfestival i Jörn som pågår mellan 24 maj och 6 juni.

Festivalen är en del av kulturrådets projekt Kreativa platser. Jörnsprojektet heter "Lyssna på oss" och har pågått sedan 2016.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa