Tillbaka till Nangijala – på lördag återvänder sommarteatern "Bröderna Lejonhjärta"

Förra året var det premiär för Västerbottensteaterns "Bröderna Lejonhjärta" – nu är det dags för år två.

13 juni 2019 10:15

Den odödliga berättelsen om Jonatan och Karl Lejonhjärta som efter döden hamnar i Nangijala har trollbundit generationer. Astrid Lindgrens ord fick nya vingar 2018, när regissör Ronny Danielsson omvandlade Lejonhjärtas kamp till sommarteater. På lördag får publiken än en gång återvända till Körsbärsdalen, Törnrosdalen och Katlas eldar. Precis som förra året är spelplatsen Medlefors, och huvudrollsinnehavarna heter Johan Marenius Nordahl och Victor Morell.

– Det känns otroligt kul att göra det här igen. Det är en mysig föreställning med en väldigt fin ensemble, och så fick vi så bra mottagande från publiken förra året. Jag skulle säga att jag fått djupare förståelse för min roll och för texten också, man ser nya nyanser ju mer man jobbar med den, säger Johan Marenius Nordahl som spelar Jonatan.

Recension: Så bra är årets sommarteater "Bröderna Lejonhjärta"

Mycket är sig likt från första året – scenografin som reflekterar Medlefors grönska, musiken och stora delar av ensemblen. Men i rollen som Jossi syns Simeon Maya istället för Jan Modin.

– Allt känns jättebra och tryggt. Jossi är en karaktär som tillsynes är varm och go, men riktigt så enkelt är det inte. Men jag tycker inte han är genomond heller, snarare en medlöpare, säger han.

Tjuvkika på årets sommarteaterBakom sommarteaterns kulisser: Här växer kostymerna fram

Även många av de 17 amatörerna är nya ansikten, och där finns också viss förändrad koreografi. Regissör Ronny Danielsson hoppas att sommarteatern blir lika välbesökt som 2018.

– Det var slutsålt nästan varje föreställning, vilket är väldigt roligt. Till i år har vi fördjupat och förbättrat skådespelet, och ändrat ett sångnummer. Jag tror att det här är en berättelse som tilltalar alla åldrar och dessutom har vi en underbar spelplats. Det känns väldigt bra att vara tillbaka, säger han.

Fakta

Bröderna Lejonhjärta

Författare: Astrid Lindgren

Regi: Ronny Danielsson

Skådespelare:Johan Marenius Nordahl, Victor Morell, Anna Söderling, Simeon Maya, Göran Hansson samt 17 amatörer.

Premiär: 15 juni. Spelas till 14 juli på Medlefors.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa