Skräckfylld teaterhöst på Västerbottensteatern

Thriller, improvisationsteater och en berättarfestival som för första gången arrangeras under hösten – Västerbottensteaterns höstprogram genomsyras av rysningar av olika slag.

29 augusti 2019 08:15

I samband med att löven snart skiftar färg är det också dags för Västerbottensteatern att presentera höstens repertoar. Säsongens stora premiär stavas "Tillbaka innan midnatt", en nervkittlande rysare som är ett samarbete med Profilteateatern. 19 september slår teatern upp portarna till ett parallellt rysligt universum.

– Vi brukar höra efter vad publiken efterfrågar, och den här gången förstod vi att det fanns ett sug efter deckare, thrillers och skräck. Och då bestämde vi oss för att ta oss an "Tillbaka innan midnatt", säger Bobo Lundén, konstnärlig ledare.

Historien är skriven av kanadensiska Peter Colley, men det är första gången föreställningen möter svensk publik.

– Vi kommer dras in i en skräckvärld full av 80-talskänsla och en liten doft av Hitchcock och humor, säger Bobo Lundén.

Förra året var det premiär för satsningen "HasseåTages julafton" där ett pärlband av humorduons sketcher samsas med berättelsen om Karl-Bertils jul. Nu är den tillbaka igen, men den här gången med Skellefteprofilen Monica Lindgren i en av rollerna.

– Första akten ska tightas ihop och sedan kommer vi även att lyfta ut "Karl-Bertils jul" och göra en separat familjeföreställning. Den var väldigt populär, så vi är glada att vi får välkomna den tillbaka, säger Fransesca Quartey, vd.

Där ryms också berättarföreställningar, som Gunnar Eklund med 30-årsjubileet av "Skräddar Molins berättelser" samt "I Brokiga Blads vatten". Samtidigt kantas även programmet av initiativ som "Killmiddag" och en workshop i civilkurage.

– För oss är det viktigt med ett socialt engagemang. Vi vill erbjuda allt från skräckteater till att öppna upp till samtal, bygga broar och prata om sådant som är svårt, säger Fransesca Quartey.

Där kommer också teateravdelningen Unghästen in. Tolfte september ges en offentlig föreställning av nya "Våra liv" som efter det kommer spela på skolor runt om i Skellefteå kommun.

– I samband med suicidpreventiva dagen vill vi ge alla möjligheten att se "Våra liv", en föreställning som handlar om att orka när allting känns tomt, säger Malin Lundqvist, Unghästen.

Fransesca Quartey återkommer till spänningen i "Tillbaka innan midnatt".

– Jag skulle säga att hösten domineras av rysningar av olika slag – både läskiga och andra känslostämningar. Och så avslutar vi med lite julmys, säger hon.

Fakta

Höstens program – ett urval

6 september: "Skräddar Molins berättelser"

10 september: "Sirocco"

18 september: "Tillbaka innan midnatt"

3 oktober: "All you need is Beatles"

5 oktober: "Bebisen"

14-20 oktober: Berättarfestivalen

7 november: "Svar till: Du & jag?"

11 november: "Killmiddag"

21 november: "HasseåTages julafton"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa