Skildrar vardagsrasism och vill öppna folks ögon

I Unghästens nya föreställning ”Xenofoben” skildras människors erfarenheter kring flykt och rasism, men även en rädsla för det obekanta.

15 september 2015 17:15

En kvinna firar midsommar och passar samtidigt på att beklaga sig över invandringen, medan en flykting kämpar för sin överlevnad genom att korsa ett hav i gummibåt.

I Unghästens kommande föreställning "Xenofoben" samsas personers berättelser kring rasism, att fly från sitt hemland och rädslan för det obekanta. Bakom manuset ligger personers egna berättelser och erfarenheter kring ämnena som pjäsen berör. Regissören Lo Kauppi (aktuell med SVT-dokumentären "Ta plats – en film om Lo Kauppi" och långfilmen "Tjuvheder") berättar att manuset skrivits under arbetets gång.

– Det är ovanligt att man jobbar så, men i det här fallet kändes det viktigt då vi vill hålla det så aktuellt och lokalt som möjligt, förklarar hon.

Researcharbetet har bland annat inneburit samtal med Migrationsverket och polisen i Skellefteå samt besök hos ensamkommande flyktingbarn i Arvidsjaur. Ensemblen har även pratat med en mamma vars son gick med i högerextrema Bevara Sverige Svenskt som tonåring.

I "Xenofoben" medverkar tre skådespelare från Unghästen, Theresa Eriksson, Matilda Kjellmor och Nils Lundqvist. Med sig på scenen har de också Axmed Muse och Frehiwet Dagnew Haile.

– Jag är otroligt glad att vi har fått med oss människor som själva har erfarenhet av flykt. Men det är viktigt att poängtera att de inte spelar sig själva utan en roll, säger Lo Kauppi.

Unghästens verksamsamhetschef Malin Lundqvist har tidigare sagt att ensemblen länge velat göra en föreställning kring rasism. Något som nu blir av tack vare att de i våras fick BRIS-priset. Att föreställningen har premiär nu, mitt i hetluften av en pågående debatt kring flyktingars situation, har inte undkommit Lo Kauppi.

– Före sommaren så var vi panikslagna och tänkte: "Kommer man i framtiden kunna säga att man har levt i den här tiden?", säger hon och fortsätter:

– Men nu har en efterlängtad väckarklocka kommit och folk verkar faktiskt börja ändra åsikt.

"Xenofoben" riktar sig till niondeklassare där ett pedagogiskt efterarbete ingår. Övningen går ut på att ungdomarna ska vinna en debatt över en kvinna som har vardagsrasistiska åsikter. Lo Kauppi menar att de inte haft i åtanke att skapa en pedagogisk pjäs utan vill istället skildra verkligheten.

– Den är inte speciellt pedagogisk då den innehåller självklara saker. Som att en person delar ut flygblad om att stoppa invandringen medan en annan kämpar för sitt liv, säger hon.

Vad vill ni säga med "Xenofoben"?

– Det känns viktigt att skapa en nyfikenhet. Vi lever i ett land med människor från massor med olika nationaliteter och hur härligt är inte det?, säger Lo Kauppi.

 

Nu har en efterlängtad väckarklocka kommit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa