Skellefteå är den större nöjesstaden

I Skellefteå avlöser arrangemangen varandra under sommaren, stadsfest, trästock, visfestival, teater och liknande. Samtidigt är sommar-Umeå relativt lugnt. Har Västerbottens kulturhuvudstad helt plötsligt blivit lillebror i norr?

19 juli 2019 13:11

I kulturstaden Umeå är det alltid mycket som händer, men under sommaren ligger nöjeslivet lågt. Nils Andrén är aktiv i både kulturföreningen Humlan och Skellefteå-motsvarigheten Mullberget, han tror att grundförklaringen sitter i studenterna.

– I Umeå är det svårt att hålla igång på samma nivå när studenterna är borta. Samtidigt som det är till Skellefteå många unga kommer hem under sommaren. Skellefteå lägger mycket energi under sommaren där finns många utvecklade satsningar, säger Andrén till Västerbottens-Kuriren.

– Det är olika städer med olika traditioner, det händer väldigt mycket i Umeå under höst, vinter och vår. Medan Skellefteå istället lägger mer energi under sommaren.

Gräsrotsarbete

Till exempel Trästocksfestivalen där Nils Andrén är arrangör grundas till stor del på gräsrotsarbete från lokala band. Om man jobbar med arrangemanget får man spela på festivalen vilket lockar många unga att engagera sig ideellt.

Studenterna är självklart inte allt och särskilt i Umeå finns många stora kulturinstitutioner som inte riktar sig till de som pluggar på universitetet, men även de har låg aktivitet under sommaren.

– Kultur som riktar sig till den äldre målgruppen som teater, opera och dans har inte mycket under sommaren i Umeå. Det beror kanske på att det är stora organisationer där många har semester. och publiken är ute i sina stugor, säger Nils Andrén.

Skellefteå ”boomar”

Kalendern är samtidigt full i Skellefteå, Jenny Hultdin Forslund är evenemangsansvarig på Visit Skellefteå, hon menar att de haft flera bra år men att staden "boomar" nu i sommar.

– Vi jobbar för att Skellefteå ska vara en attraktiv plats för alla. Vi har lagt stor vikt på att det ska finnas en mix, både breda stora evenemang men också sånt som lockar en liten målgrupp. Det är viktigt att det finns evenemang både för de allra minsta och de äldre.

Hur kommer det sig att ni har så hög aktivitet?

– Det är många som kommer hem under sommarn och vi vill att stan ska sjuda av liv, vi har en bra dialog med arrangörer för att det ska hända mycket. Det finns många modiga personer som inspirerar varandra, när en vågar göra en festival på en flotte så vågar andra också dra igång saker. Men även att de etablerade, som Trästock och Stadsfesten vågar satsa nytt, säger Jenny Hultdin Forslund på Visit Skellefteå.

”Gammal myt”

Uppfattningen att Umeå inte skulle vara en sommarstad håller inte Visit Umeås vd, Sara Gustavsson med om.

– Det är en gammal myt som jag inte alls håller med om. Det händer jättemycket i Umeå och finns så mycket att göra. Umeå lever verkligen på sommaren, det är folk på alla uteserveringar, till exempel sjöbris som har livemusik i princip varje kväll. Det finns en uppsjö av både små evenemang och stora festivaler, som U-rock, Vi som älskar 90-talet och Umeå live. Alla entreprenörer och arrangörer förtjänar verkligen en eloge för de har jobbat riktigt hårt, säger Sara Gustavsson och tillägger.

– Vi ser det som att vi samarbetar med Skellefteå. Vi jobbar tillsammans för att både turister och de som bor här ska kunna besöka roliga och attraktiva evenemang, i hela Västerbotten.

”Inte så stor konkurrens”

Helgen som kommer är dock sommarens stora nöjeshelg i Umeå. Det är festivalen Vi som älskar 90-talet, U-rock och Jill Johnson på Umeå Live. Peter Arkhult är festivalarrangör för både Vi som älskar 90-talet och U-Rock. Han håller med om bilden att det inte händer så mycket i Umeå under sommaren.

Som arrangör, hur skulle du säga att Umeå är som sommarstad?

– Ja vad ska man säga, det är ju inte så stor konkurrens med andra arrangemang. Jag tror att det uppskattas väldigt mycket när det händer grejer. Eftersom det inte händer så mycket här.

– Det är lite därför vi gör den här dubbelhelgen nu. Vi gör de lite mer breda tilltalen under sommaren, vi kör lite mer familjärt och för äldre. Vi skulle till exempel inte arrangera Brännbollsyran nu, eftersom det inte är några studenter här under sommaren, säger Peter Arkhult.

Manne Berggren Wiklund/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa