Revygänget andas havsluft – premiär för "Det sjätte snedseglet" imorgon

Förra sommaren besökte Svarttjärns inbitna landkrabbor för första gången kusten i utomhusrevyn "Det sjunde gomseglet" – nu återvänder Gunder, Henry och Slip-Sten till Örviken. På fredag är det premiär för "Det sjätte snedseglet".

27 juni 2019 08:15

På Örvikens friluftsteater pågår febril aktivitet. Det som en gång var ett gammalt färjeläger har förvandlats – där ryms istället en läktare, scen och sommarcafé. Sommaren 2018 väcktes idén för första gången: vad händer om du förflyttar alla karaktärer från Svarttjärnsrevyerna till havet? Mats Bohman, Bengt Öhman och Thomas Löfgren kunde inte motstå tanken på att utforska den skruvade kulturkrocken och för ett år sedan var det premiär för "Det sjunde gomseglet".

– Det var första gången vi gjorde revy utomhus, och det var en väldigt rolig upplevelse. Vattnet blev en del föreställningen, och det var en mycket större scen att förhålla sig till, samtidigt som väder och vind spelade stor roll, säger Mats Bohman, som bland annat spelar Henry.

Då var tanken att det skulle bli en engångsföreteelse, men när sommaren närmade sig igen väcktes lusten att än en gång förena havsluft med inlandsbor. Mattias Sjöstedt har producerat film och foto till revyproduktionerna och det är han som introducerat Svarttjärnsgänget för Örvikens friluftsteater.

– Förra året var det magiskt, många kom på föreställningarna både i båt och på land. Det känns fantastiskt att göra något som det här i lilla Örviken, jag tror det betyder mycket för byn, säger han.

I tidigare revyer som "Svarttjärns bryggeri", "Kulturhuset däri huset" och nu senast "Svarttjärns batterifabrik" har lokala frågor förvandlats till dråplig humor, i händerna på en uppsjö av finurliga Svarttjärnsbor. "Det sjätte snedseglet", som har premiär imorgon, är inget undantag. Bröderna Henry, Slip-Sten och Gunder fick försmak på kustlivet i "Det sjunde gomseglet" och har nu återvänt till havet.

– Gunder är sugen på semester, fastän han inte riktigt vet vad semester är, säger Bengt Öhman som bland annat spelar Gunder.

– Och så återser vi många revyfigurer. Vi har de två bröderna, som såklart inte vill betala utan försöker smyga sig in på friluftsteatern, vi har Anders som vill spana på kustnära pulverpumor och såklart Torsten Bäckman som undersöker varför vattennivån sjunker. Har det runnit till Kina? Är det vassens fel? säger Mats Bohman.

Förra året gjorde de entré på piratskepp, i år ligger en traktorliknande båt och guppar i vattnet.

– Det är som att Henry skaffat sig en grålle för vattnet, den passar honom perfekt. Svarttjärnsfigurerna är ju inbitna landkrabbor, så allting handlar om hur de hamnat på helt fel plats. Vi tror att det kommer bli kul, säger Mats Bohman.

Fakta

"Det sjätte snedseglet"

Spelas: Fredag klockan 19, lördag 15 och 19 samt söndag klockan 15.

Medverkande: Mats Bohman, Bengt Öhman, Thomas Löfgren, Åsa Granlund-Jonsson, Catarina Lindqvist, Madeleine Kovacs, Linda Grenholm, Anton Lundberg, ljud och ljus, Sara Hällgren, teknik och alltiallo, Mattias Sjöstedt medproducent, film och foto.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa