Från A till Ö – Saga Eserstam och Monica Lindgren i ny biblioteksshow

Litteratur, feminism och reflektioner – i "Café på turné" bjuder Saga Eserstam och Monica Lindgren på en avslappnad föreställning, med utgångspunkt i alfabetet och biblioteksmiljön. På onsdag är det premiär.

13 maj 2019 08:15

Hemma hos teaterprofilen Monica Lindgren ligger böcker utspridda på köksbordet, och i vardagsrummet syns en välfylld bokhylla. Villan på Morö Backe agerar tillfällig replokal, och boksidorna skvallrar om vad som har premiär på onsdag.

Tillsammans med Saga Eserstam ska Monica Lindgren ta plats i kommunens bibliotek, med föreställningen "Café på turné".

– Det började egentligen med att jag för många år sedan hade en idé om ett koncept som liknar programmet "Go´kväll" men som äger rum på bibliotek, en talkshow med cafékänsla. Och för några månader sedan plockade jag och Monica upp det över en lunch, och vi bestämde oss för att göra det tillsammans, säger Saga Eserstam.

De är båda frilansande kulturarbetare och välbekanta ansikten på Skellefteås scener. Saga Eserstam i produktioner som "Fishtank mama" och ett pärlband av musikföreställningar, Monica Lindgren i monologen "Lyckligare nu" och på Västerbottensteatern, bland annat. I februari arrangerades välgörenhetskvällen "Tillsammans", där de båda deltog med talkshow och musik.

– Det här blir lite liknande, men ännu mer med utgångspunkt i oss själva. "Tillsammans" är egentligen det enda vi faktiskt gjort ihop, så det känns jätteroligt att skapa det här, säger Monica Lindgren.

Allt kretsar kring alfabetet, och varje bokstav innebär en reflektion, utläggning, sång eller tips. Där ryms allt från feminism, spex och alteregon, men också nyskrivna låtar.

– Vi vill att det ska vara en levande föreställning, där aktuella frågor spelar en stor roll. Som klimatkrisen, till exempel. Men vi vill inte lyfta det ödesmättande, utan den nya vågen unga människor som agerar, säger Saga Eserstam.

– Och självklart spelar litteraturen en stor roll. Vi kommer att tipsa om läsvärda böcker, och läsa allt från skönlitteratur till poesi, fortsätter Monica Lindgren.

Att främst spela på bibliotek är ett medvetet val.

– Det är en fantastisk samlingsplats där alla är välkomna, och en plats med ganska låg tröskel som alla har en relation till. Vi hoppas att vi kan nå ut till fler genom att spela där, säger Saga Eserstam.

– Och vi tycker också att det är väldigt roligt att jobba läsfrämjande, att uppmuntra till läsning, fortsätter Monica Lindgren.

Vad hoppas ni att publiken tar med sig från föreställningen?

– Vi vill att det ska vara både tokroligt och informativt. Så att de går härifrån och känner att de haft kul, men också lärt sig något nytt, säger Monica Lindgren.

Fakta

"Café på turné – en biblioteksshow från A till Ö"

Föreställning med Saga Eserstam och Monica Lindgren.

Premiär: Onsdag 15 maj klockan 18 på Stadsbiblioteket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa