Unga musiker imponerade i Malå

Forum var fullsatt och förväntningarna låg i luften när kulturskolans elever i Malå intog scenen för årets vårkonsert. Och än en gång visade musikerna och sångarna hur mycket musikalitet det finns hos de unga i Malå.

24 maj 2019 08:15

De unga musikerna bjöd på en sprakande konsert där alla levererade utifrån sina förutsättningar, från nybörjarna i årskurs fyra till de rutinerade niondeklassarna. Varje nummer möttes också av välförtjänt jubel och applåder från publiken.

I slutet av konserten belönades avgångseleverna i nian med en gåva. Dessutom hyllades trummisen Tala Moukayed lite extra, då hon fick ta emot årets Therese Perdahl-stipendium som den elev som utvecklats allra mest.

Vårkonserten är en av fyra större konserter som kulturskolan i Malå genomför under året. De senaste veckorna har förstås mycket fokus legat på den.

– Många tycker att det är roligt att vara med. Det är ett sätt att uttrycka sig och ett mål med spelandet som gör att man utvecklas, säger musikläraren Ulla-Britt From.

Samtidigt finns det också elever som inte vill vara med på konserterna. Och det är okej det med, konstaterar Ulla-Britt.

Hon berättar att det är 95 barn och ungdomar som deltar i musikundervisningen. Utöver att spela individuellt erbjuds ungdomarna även att spela i grupp, vilket är väldigt populärt.

Eftersom benämningen numera är kulturskola inrymmer verksamheten mer än bara musik.

– Vi träffar fler elever än de som nu är anmälda i och med att vi har olika kortkurser i film, 3D-skapande, prova på instrument och rytmik i yngre åldrar. Vi har också erbjudit elever att åka iväg på låtskrivarläger, berättar Ulla-Britt.

Hon tycker att kulturskolan betyder mycket. Både för Malå och för de elever som går här.

Det är en bra fritidsaktivitet och det är viktigt med kultur, konstaterar Ulla-Britt:

– Det hjälper också till i andra skolämnen. Om man spelar eller sjunger går det lättare att lära sig andra saker. Man tränar olika hjärnhalvor.

Snart kommer kulturskolan i Malå att få nya och större lokaler. Direkt efter vårkonserten börjar arbetet med att rensa ur de nuvarande lokalerna i Gula Villan.

I stället ska lärare och elever ta plats under biosalongen på Forum.

– Jag hoppas att det ska bli ett lyft. Men det känns samtidigt lite vemodigt att lämna Gula Villan, vi har ju varit där så länge, säger Ulla-Britt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa