Ny festival vill lyfta fram lokala musiker

Den 6 juni arrangeras Proudfestivalen i Bursiljums folkets park för första gången. En festival som ska lyfta fram lokala musikgrupper och samtidigt fira nationaldagen.

20 maj 2015 11:15

Robert Lindberg är en av arrangörerna av Proudfestivalen och menar att idén med festivalen kom när han ville ge fler band från Skellefteå- och Burträskområdet möjligheten att spela live. I år ska 0914 och Kapten Crew från Burträsk samt Lövångerbandet Bronkko spela, men förhoppningen är att utveckla evenemanget till kommande år.

– I år har vi bara haft några veckor på oss att få igång det här, men kommande år vore det roligt att framförallt bjuda in lokala unga band, säger Robert Lindberg.

Proudfestivalen arrangeras på nationaldagen och förutom att bjuda på lokal musik vill arrangörerna lyfta fram budskapet med dagen.

– Vi ville göra något kring nationaldagen och ta efter Norges 17 maj lite grann. Dagen handlar om att vara stolt och alla människors lika värde, men även om mångfald och jämställdhet, säger Robert Lindberg och fortsätter:

– Inför nästa års festival kommer vi att försöka lägga ännu mer resurser på det.

Trots att Proudfestivalen arrangeras för första gången har arrangörerna börjat tänka stort. Målsättningen är att chartrade bussar ska gå från Skellefteå och Burträsk redan i år och att festivalen ska växa till en årlig tradition under nationaldagen.

– Så länge jag får ha något att göra med Proudfestivalen så kommer den lyfta fram lokala band och finnas kvar. Det kan jag garantera, säger Robert Lindberg.

Varför blev det just namnet Proudfestivalen?

– Det var mitt påhitt. Tanken var först att kalla det för nationaldagsfesten, men så blixtrade det bara till. Det handlar om att vi ska vara stolt över oss själva och även över den lokala musiken, säger Robert Lindberg.

Proudfestivalen

Festivalen arrangeras den 6 juni och pågår mellan klockan 20.00-01.00

Banden som ska spela är Bronkko, 0914 och Kapten Crew

Arrangör är Robert Lindberg samt Magnus Sundqvist och Lena Björklund från Bursiljums folkets park.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa