Mäktigt musikaliskt möte i Malå

Norrlandsoperans symfoniorkester och kören Qwitter bjöd på en mäktig musikalisk föreställning inför ett fullsatt Forum i Malå på fredagskvällen.

13 april 2019 11:16

Att Norrlandsoperans symfoniorkester samarbetar med olika sångare och musikgrupper ingår i operans regionala uppdrag.

Tidigare har liknande samarbeten ägt rum med körer i bland annat Vilhelmina och Storuman och i år kom turen till Malå. Att det blev just Malå hänger delvis ihop med att Qwitters körledare Erik Fängström var med och sjöng vid ett tidigare samarbete.

– Då blev det tal om jag var med i någon kör och för ett år sedan ringde de och frågade. På den vägen är det, berättar han.

Det blev starten på en lång och intensiv träningsperiod för sångarna i Qwitter. Allt kulminerade i en körhelg i Umeå förra helgen, då det både var repetitioner, genrep och premiär.

Erik Fängström berättar att det är en helt annan sak att sjunga med en symfoniorkester jämfört med att uppträda ensamma eller kompade av en pianist. Det är fler aspekter att ta in, än viktigare att titta på dirigenten och så måste man lyssna på ett annat sätt.

– Det är jättekul, en stor upplevelse och inte alldeles enkelt, säger han.

En stor upplevelse blev det även för publiken som hade sökt sig till Forum på fredagskvällen. ”Vårtidens ljus” heter föreställningen, där ensemblen från Norrlandsoperans symfoniorkester och medlemmarna i Qwitter även har förstärkts med körsångare från Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik.

På programmet stod Max Richters ”Recomposed Spring Vivaldi”, en madrigalsvit av Thomas Morley, ett folkmusikmedley från Västerbottens inland och Aaron Copelands ”Appalachian Spring”.

Det blev en föreställning med mäktiga klanger, finess och dynamik och gensvaret från publiken var stort.

För sångarna i Qwitter var det förstås också en speciell känsla att få uppträda i det här formatet på hemmaplan.

– En fantastisk upplevelse, säger Alva Morén, och får medhåll av Michael Boman:

– Det här kommer nog inte Malåborna att glömma i första taget. Då tänker jag i första hand på symfoniorkestern, att vi var här var som grädde på moset.

Samtidigt sticker de inte under stol med att det har varit en tuff resa att få alla bitar på plats. För några veckor sedan tvivlade de på att de skulle få ihop det, men tack vare förlängda övningar och extraövningar så gick det ändå vägen.

– Det gör också att man får en enorm sammanhållning i kören, säger Alva Morén.

Vårtidens ljus

Längd: 1 timme och 15 minuter.

Arrangör: Daniel Fjellström.

Dirigent: Per-Erik Andersson.

Turnédatum: 7 april Norrlandsoperan Umeå, 12 april Forum Malå, 13 april Johanneskyrkan Vännäs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa