Konsert: Musiken har inga gränser

Tänk vad musiken kan förena, skapa glädje, vemod, lycka och total njutning. Ale Möllers trio med Norrbottens kammarorkester och koraspelaren och sångaren Solo Cissokho bjöd på allt detta. De visade att musiken har inga gränser under sin konsert i Arjeplogs kyrka på tisdagskvällen.

29 november 2017 12:45

Förband till konserten var Arjeplogs lokala folkmusikanter Martin Laestander, fiol och Ronald Hedman på orgel. För dem blev det en upplevelse när Norrbottens kammarorkesters violinister och Ale Möller gjorde entré genom att falla in i deras musik.

Ale Möllers trio, består av förutom multimusikant Ale Möller, Mats Öberg pianisten och keyboardspelaren, som kan och spelar vad som faller honom in samt slagverkaren Olle Linder som även han är en multiinstrumentalist från den svenska folkmusiken. Både Linder och Öberg förgyllde kvällen med fantastiska solon.

Arjeplog bjöd på en vacker vinterkväll med 18 minusgrader kanske var det därför Ale Möller började konserten med, en sommarvisa.

Kvällen fortsatte med humor, värme och musikaliska upplevelser utan gränser. Ett av dem stod Norrbottens kammarorkesters konsertmästare Brusk Zanganeh för, ett violinsolo i världsklass.

När så Solo Cissokho, sångare och koraspelare, gjorde entré svängde det till ytterligare ett steg. Han inledde med en fredssång, spelad på Kora ett västafrikanskt stränginstrument som är besläktat med harpa. Publiken fick bevittna hur musiker från olika kulturer och med vitt skilda musikinstrument kan förenas i glädje och musikalisk öppenhet. Att mötet mellan klassisk musik och folkmusik skapar en spelglädje av stora mått.

Kvällen avslutades med stående ovationer och extranummer.

Ann-Christine Holmgren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa