”Hur ska jag göra musik om jag inte kan höra?”

Fallet gjorde så att Andreas Hedlund skadade huvudet svårt och förlorade hörseln på ena örat. Men bara ett halvår senare är han nu tillbaka och redo att släppa två nya skivor. ”Ur det perspektivet har det gått fort, men jag har fått ta det dag för dag”, säger han.

1 augusti 2015 15:00

På väggarna i källarrummet hänger tavlor, gitarrer och sladdar i en prydlig ordning . Vid datorn som står gömd bakom två stora högtalare sitter Andreas Hedlund. Han håller just nu på med att spela in två skivor, en för Vintersorg och en för Borknagar. Båda banden har han varit med i länge och under 1990-talet tillbringade Andreas Hedlund mycket tid med att resa runt i Europa och Nordamerika med Vintersorg, ett band som spelar en blandning av folkmusik och metal. Men att han skulle kunna arbeta med skivorna den här våren var ingen självklarhet.

Det var nämligen i november förra året som det hände. Andreas Hedlund befann sig på en bilverkstad för att hjälpa några vänner med att flytta saker.

– Jag är en driven person som tänker att om saker ska göras så måste jag ta tag i det själv, ingen annan kommer att göra det. Jag tror det var därför och för att jag var lite stressad som jag inte riktigt höll koll på säkerheten.

Han befann sig uppe på billyften, ungefär 2,5 meter ovanför betonggolvet, när han plötsligt föll baklänges.

– Det var en dramatisk händelse. Jag var borta en liten stund när det hände och vaknade till när ambulansen kom, men jag kände redan då att det var allvarligt.

Han åkte in på sjukhuset och där konstaterades det att han hade fått fem skallbensfrakturer.

– Det rann hjärnvätska ur örat, jag hade tinnitus, var döv på ett öra, fick hjärnskakning och två hjärnblödningar, säger han.

– När jag insåg att jag kommer att överleva så blev jag rädd för hur det skulle gå med min hörsel. Hur ska jag göra musik om jag inte kan höra på ena örat?

Det visade sig att benen i mellanörat, det vill säga hammaren, städet och stigbygeln, hade glidit isär. Något som läkarna kunde åtgärda.

– När de sa att det var möjligt så fick jag hoppet tillbaka. Jag hörde nästan ingenting då men efter operationen som de gjorde för ungefär två månader sedan så har jag fått tillbaka en hel del.

Det har varit ett tungt halvår för Andreas Hedlund som har gått från att ta sig fram med rullator till att nu kunna röra sig helt fritt och dessutom kunna producera musik igen.

– Förutom jobbet och familjen så är musiken mitt största intresse. Det är egentligen någonting mer än ett intresse, det har format vem jag är som person och är någonting jag har hållit på med sedan jag var liten. Det är en stor del av mig själv.

Trots att olyckan har orsakat honom mycket smärta så ser han positivt på det som har hänt.

– Jag har alltid varit en väldigt empatisk och ödmjuk person, men med olyckan har det bara ökat. Det är som om man får mer perspektiv på saker och ting. Det låter som en kliché och någonting som alla som varit med om någonting liknande säger, men man får sig en liten tankeställare.

Under våren har han fortsatt arbeta på skivorna som fick lov att vänta under den tiden som han var skadad.

– Jag har alltid älskat att göra musik men när min hörsel var dålig så försvann den glädjen, säger Andreas Hedlund.

Men kreativiteten flödar i den lilla källaren och återigen så tillbringar Andreas Hedlund mycket tid med ett instrument i sina händer.

– Det roligaste med att göra musik är möjligheterna som finns. Kan du bara bemästra ett instrument så finns möjligheten att skapa egna låtar och någonting helt nytt, säger han.

Borknagars nya skiva kommer att släppas nu under hösten, medan Vintersorgs skiva kommer att dröja tills nästa år innan den kommer ut.

– Den kommer att heta ”Till fjälls del två” och är en tvillingskiva till den första skivan som bara hette ”Till fjälls” (1998). Jag är egentligen inget fan av uppföljare, men när jag började göra skivan så lät det som den första och då tänkte jag att vi lika gärna kan köra på en ren uppföljare, säger Andreas Hedlund.

Det är inte bara en ny skiva som gör att bandet nu är aktuellt. Bandet, som tidigare bara bestått av Andreas Hedlund och Mattias Marklund, har nu tagit in en tredje medlem: basisten Simon Lundström.

– Vi passade ihop rent ljud- och personlighetsmässigt. Han har varit med på de tidigare skivorna vi har gjort och nu kände vi att vi ville ha ett längre samarbete med honom, säger Andreas Hedlund.

 

Det har format vem jag är som person.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa