Efter tre år av tystnad — Glesbygd'n spelar in nytt material

Sedan den intensiva turnésommaren 2013 har Glesbygd'n hållit relativt låg profil. Men i sommar överraskade bandet med att bege sig ut på en miniturné och inom kort kommer även nytt material från reggaemusikerna från Arvidsjaur.

6 augusti 2016 09:15

Det har varit tyst från det Arvidsjaurbaserade reggaebandet Glesbygd'n de senaste tre åren. Bandets senaste album ”En hand som värjer kronans tyngd” släpptes 2013 och det var även det året som bandet senast var ute på en längre turné. Totalt gjorde bandet 14 spelningar under sommaren, sen blev det tyst.

Men som en blixt från klar himmel meddelade bandet i början på juli att de skulle bege sig ut på en liten sommarturné. ”Glöm Way out Where & Bulleribock eller vad nu alla fjuttfestivaler där nere i högvärmen heter. Max 10 grader, brukar vi säga”, skrev bandet lite skämtsamt på sin facebooksida den 13 juli.

– Vi var spelsugna och fick några erbjudanden att komma och spela. Så vi försöker skaka av oss dammet och rosten, säger bandets girarrist Johan Åhman.

Den 29 juli spelade Glesbygd'n på Dansklacken i Karesuando, resan gick sedan vidare till Tromsö och Lofoten. Turnén avslutas sedan på Urkult i Näsåker, Ångermanland, idag lördag den 6 augusti.

– Totalt blir det ungefär 350 mil. Vi brukar säga att om man ska man göra det så ska man göra det ordentlig, säger Åhman.

Johan Åhman berättar att musiken inte har varit första prioritet under de senaste tre åren.

– Fokus har istället legat på att hjälpa till med befolkningstillväxten, skämtar Johan Åhman.

Den som väntat tålmodigt på nytt material från Glesbygd'n har dock inte väntat förgäves. Johan Åhman berättar att bandet har spelat in några nya låtar som just nu håller på att mixas och göras i ordning för ett kommande släpp. När det blir är ännu inte klart.

Vanliga skivsläpp har aldrig varit Glesbygdns melodi. Ep:n ”15 x 15”, som bandet släppte 2011, förpackades i ett omslag gjort i trä. Den senaste skivan ”En hand som värjer kronans tyngd” var utformad som en gammal börs fylld med egna sedlar och mynt. I vilken form bandets nya material kommer att släppas är ännu inte bestämt men bandet överväger helt klart nya grepp berättar Åhman.

Idéen om att spela in och släppa en traditionell fullängdare har dock spelat ut sin rätt menar Åhman.

– Det är ingen idé att låsa in sig i en studio i flera månader för att spela in ett album. Att sälja en skiva med en chipspåse på Statoil fungerar liksom inte längre, säger Johan Åhman.

Att sälja en skiva med en chipspåse på Statoil fungerar liksom inte längre

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa