Morgonpigg trumpetfantast kan köra på

För ett år sedan besökte vi Nellie Malm i Lappvattnet. Då var oron stor för att hon inte skulle kunna fortsätta spela trumpet. Men i dag så rullar det fortfarande på: ”Läraren kommer till skolan och Nellie kan spela innan skoldagen börjar”, säger mamma Anneli Malm.

7 mars 2019 06:15
Luna – en av många elever som kommit i kläm ”Jag tycker inte vi slår undan benen för musikintresserade elever”

Nellie och hennes mammas oro var helt och hållet befogad. Det nya regelverket äventyrade hennes möjlighet att spela trumpet. Familjen bor i Lappvattnet, som ligger 30 kilometer från Skellefteå och Nellie går på Björnåkerskolan i Burträsk.

Det hade varit omöjligt för henne att fortsätta spela om alternativet varit att åka till Skellefteå för att ta trumpetlektioner på fritiden.

– När beslutet kom så trodde vi inte att det var sant och vi tänkte att det är kört, vi skulle aldrig hitta tiden för Nellie om lektionerna skulle vara i stan, bekräftar Anneli Malm och Nellie säger:

– Det är så mycket annat med läxor och så. Jag har dyslexi så jag behöver lite extra tid och det skulle inte gå om jag hade blivit tvingad att åka in till stan för att fortsätta spela trumpet.

Bra lösning

Under mellantiden – innan Nellie visste hur det skulle bli – övade hon inte särskilt mycket, men det löste sig på bästa sätt. Musikläraren tog kontakt med familjen och presenterade idén – att han skulle hålla lektionerna på Björnåkerskolan, istället för i Skellefteå.

Upplägget passar som hand i handske. Nu har Nellie och en annan elev sina trumpetlektioner på fredag morgon innan skolan börjar. De åker skolbuss och kommer till skolan i god tid innan skolstart.

– Nellie kan fortsätta spela trumpet och det är jättebra att det löste sig. Det känns viktigt att barn och unga får göra det de själva är intresserade av, det stärker dem, säger Anneli Malm.

Nu har Nellie spelat trumpet i fyra år och har inga planer på att sluta.

Varför fastnade du för trumpet?

– Det kom ljud direkt när jag fick testa och då kände jag att det var helt rätt, säger hon.

Men hon har fler strängar på sin lyra. En gång i veckan sjunger hon även i Kulturskolans kör, Kör på, vilket hon också hållit på med sedan årskurs två. Då åker hon buss direkt från skolan och hämtas av föräldrarna i stan på kvällen.

– Jag ville börja i kören eftersom det är kul att sjunga och så får man många nya vänner, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Israelsson

Ämnen du kan följa