Marina Georgescu utvecklar cirkuskonsten – aktuell med föreställningen "Bebisen"

Ett litet, litet barn som inte slutar gråta, och en mamma som försöker trösta. I Marina Georgescus föreställning "Bebisen" kombineras cirkuskonster med publikinteraktion och improvisation. På fredag kommer den till Bureå.

27 september 2018 08:15

Du är ute på en promenad, med ditt lilla barn lugnt sovande i en barnvagn. Men så plötsligt börjar det skrika, och det är som att ingenting tröstar eller lugnar.

I nycirkusartisten Marina Georgescus barnföreställning "Bebisen" har hon tagit ett svettigt scenario de flesta föräldrar kan relatera till och förvandlat det till en humorfylld show.

– Den riktar sig till mindre barn, men på grund av berättelsen tror jag också att många vuxna kan känna igen sig och uppskatta den. Föräldrarna ser sig själva i figuren jag spelar, och barnen känner igen sig i bebisen, säger hon.

Försöken att trösta det skrikande barnet rör sig snabbt från överdriven mimik till avancerade cirkuskonster.

– Det är en väldigt simpel historia som går att förstå nästan oavsett hur gammal du är, och vilket språk du pratar. Och cirkus är mitt uttryckssätt vilket innebär att jag använder mig av allt från jonglering till trolleri för att trösta det skrikande barnet. För mig är det också viktigt att bjuda in publiken, att vi kollektivt gör barnet glatt igen. Jag kombinerar en massa olika element, allt för att väcka barnens fantasi, säger hon.

Marina Georgescu har bott i Skellefteå i fyra år, och har under den tiden utvecklat den lokala cirkuskonsten. Under året har hon bland annat skapat föreställningen "Pytteliten cirkus" tillsammans med berättaren Ulrica Rauhala och introducerat cirkusen till skolbarn runt om i kommunen.

– Jag fastnade för cirkus 1994 när jag bodde i Venezuela. Det är mycket som lockar med det uttryckssättet, jag gillar till exempel att det är så visuellt och lekfullt. Vi kan prata helt olika språk, men ändå förstå varandra.

Förutom att uppträda med "Bebisen" och "Pytteliten cirkus" väntar också arbete med Clowner utan gränser för Marina Georgescu.

– Jag ska på ett så kallat "Clown camp" i oktober, och min förhoppning är att frigöra tid för att följa med på en turné med Clowner utan gränser. För mig handlar cirkus om att utmana sig själv, att bygga ett självförtroende och det är mitt sätt att försöka göra skillnad.

Cirkusverksamhet brukar i många fall förknippas med barn, men Marina Georgescus vision är att skapa fler föreställningar där målgruppen är lite äldre.

– Det finns mycket som kittlar med cirkus, det kretsar kring att göra det omöjliga möjligt. Och jag ser framemot att skapa längre föreställningar som riktar sig till vuxna, säger hon.

Fakta

"Bebisen"

Föreställning av Marina Georgescu.

Var: Bureå bibliotek, fredag 9.30

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin