Stövlar av gummi, själar av is

Roman med deckarinslag. Genom ett långsamt tempo börjar Henning Mankells nya bok ”Svenska gummistövlar” att tina upp, enligt Norrans recensent.

18 juni 2015 13:15

Fredrik Welin är pensionerad läkare, men inte av den lyckade, arbetssugna sort som långt efter 65-årsdagen håller primärvården på fötter. Sedan en operation gick snett och en patients arm fick amputeras drog han sig undan yrket och lever nu ensam på en ö i den östgötska skärgården.

"Svenska gummistövlar" är en fristående fortsättning på "Italienska skor", en av Henning Mankells mest hyllade romaner och titeln syftar på Fredriks skoval när han vaknar och lyckas ta sig ur sitt brinnande timmerhus.

Två vänsterstövlar. Hur hittar man, på denna vischa, ett par nya Tretorn, storlek 43?

Fredrik ska fylla 70 och det mesta är elände. Han misstänks ha anlagt branden, hans 40-åriga dotter Louise dyker upp, kontakten dem emellan är usel och vad lever hon egentligen på? Prostitution? Och hur gärna han än skulle vilja – så innesluten i sitt skal han än är längtar han efter närhet – har han svårt att komma den betydligt yngre journalisten Lisa Modin in på livet.

"Svenska gummistövlar" är en roman om åldrande och frusna själar med inslag av kriminalgåta, för Fredrik hus är inte det enda som fattar eld och vem tände brasorna? Men tempot är lågt; även om det till slut händer saker händer det långsamt. Det kan man möjligen irritera sig på, men långsamt måste det nog vara, för detta är en bok om frusna själar och när de efterhand börjar tina uppskattar man det desto mer.

Olle Lundqvist

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa