Skriver om psykisk ohälsa

I en månad ska författaren Pebbles Karlsson Ambrose bo i Sara Lidmans gamla hus i Missenträsk och innan hon flyttar hem är tanken att en ny version av ”Tummelisa” ska stå klar.

10 augusti 2015 17:00

Stockholmaren och författaren Pebbles Karlsson Ambrose ställer en stor hög med böcker på det bordet i köket.

– Jag var och lånade de här på biblioteket så att jag skulle kunna läsa Sara Lidmans böcker under tiden jag är här, säger hon.

Under hela augusti ska hon och hennes mamma bo i Sara Lidmans gamla hus i Missenträsk, något som är möjligt då Pebbles Karlsson Ambrose är medlem i Sveriges författarförbund.

– Jag har fått ett stipendium från Umeå universitetet, eftersom det är de som äger det här huset nu, säger hon och fortsätter:

– Det är supermysigt här. Jag ville komma bort från Stockholm och då jag inte har något eget sommarhus passade det här perfekt.

Hon har bott i huset i några dagar men har redan hunnit läsa ut ”Din tjänare hör”, som är den första delen av Sara Lidmans serie ”Jernbanan”.

– Det var lite svårt i början då hon blandar bondska med mer avancerat språk, men efter halva boken kom jag in i det, säger hon.

Peddes Karlsson Amborse ägnar mycket tid åt att skriva då hon bland annat har författat tre böcker, varav den sista precis har skickats iväg till tryckeriet. Men hon skriver även en hel del på sin blogg, ”Vid vansinnets rand”, som går att hitta hos 117 Vårdguiden. Både bloggen och hennes två senaste böcker handlar om psykisk ohälsa.

– Det finns många fördomar och stigmatisering av psykiskohälsa. Det är okej att prata om att man har gått in i väggen eller är deprimerad, men att prata om att man har vanföreställningar eller har blivit inlagd på psykiatrin är det svårare att prata om. Då ska man också veta att det är mellan 30 000 och 40 000 personer som skrivs in på psykiatrin varje år, så det är lika vanligt som diabetes, säger Pebbles Karlsson Ambrose.

Hon fick sin första psykos när hon födde sitt andra barn, en så kallad förlossningspsykos, som gjorde att hon fick paranoia och upplevde att hon var förföljd. Sedan dess har hon fått diagnosen schizoaffektivt syndrom.

– Det är en blandning mellan schizofreni och bipolaritet, säger Pebbles Karlsson Ambrose.

Hur det är att leva med en psykisk sjukdom, hur det är att ta sig runt i vård och hur det går att hjälpa en psykiskt sjuk person är bara några av de saker som hon berör i sina texter.

– Jag får många mejl och kommentarer. De flesta tycker jag är modig som vågar skriva om det, men jag får också desperata mejl från anhöriga som inte vet vad de ska göra. Då känner jag mig maktlös. Jag är ingen läkare och det enda jag kan göra är att hänvisa dem till psykiatrin.

Under tiden i Missenträsk kommer Pebbles Karlsson Ambrose inte bara ägna sig åt läsning, hon kommer även skriva själv.

– Jag ska skriva en novell till en antologi. Jag kommer att skriva om H.C Andersens ”Tummelisa” till en berättelse som sker i nutid, fast med skräckinslag. Så jag funderar på att ta inspiration från det här stället och göra myggorna stora som helikoptrar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa