Personlig reseskildring om hemlandet

Många infallsvinklar. Norrans recensent fascineras av Teju Coles bok "Varje dag är tjuvens dag" som handlar om författarens hemland.

9 april 2015 13:15

Teju Cole blev 2013 hyllad för sin skildring av New York i boken "Öppen stad", nu har hans första bok "Varje dag är tjuvens dag" översatts. Den handlar om en man som återvänder till sitt barndoms Nigeria efter 15 år i Amerika.

"Kom till mig, ty jag är motsägelsefull som du själv" skriver Tomas Tranströmer, en av Teju Coles favoritförfattare, och att vara en hemvändare är att vara ambivalent. Redan på ambassaden möter han en irriterande del av sitt hemlands kultur, korruptionen - han måste betala mutor för att kunna få sitt pass i tid. Vid framkomsten till sin faster och farbror besöker han ett internetcafé och träffar på det som är födkrok för många landsmän, Nigeriabreven.

Boken är skriven i reportageform och som de flesta reseskildringar säger de nog mer om resenären än om resmålet. Det är återseendets glädje och samtidigt skam och sorgsenhet över allt det som inte är så bra. Teju Cole skriver vackert, humoristiskt och melankoliskt om ett Nigeria i förändring. Klasskillnaderna, religiositeten, våldet som hela tiden är närvarande men också gemenskap och det som ändrats till det bättre.

Han ser kulturen som en potential till förändring och tänker på sitt lands komplicerade historia och alla människor som rymmer så många berättelser som bara väntar på att bli skrivna.

Maria Eriksson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa