Per Allan Olsson aktuell med ny bok

17 mars 2019 19:00

I slutet av 2018 släppte den tidigare skelleftebon Per Allan Olsson boken "Krigets fångar och änglar", och nu åker han runt på bokturné. Boken handlar om svenska hjälparbetare under första världskriget och är en okänd del av svensk historia som också var vårt lands humanitära genombrott.

Per Allan Olsson, 74, har tidigare arbetat som journalist, dramaturg och internationell Röda Kors-delegat. Han jobbade som journalist på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan/Kvällsposten och var dramaturg på Stockholms stadsteater.

– Jag slutade som journalist på 90-talet och gled över till biståndsarbetet, berättar Per Allan.

Det humanitära arbetet inledde han i norra Irak och fortsatte sedan till Afghanistan, och vidare som delegat för Röda Kors-federationen i Jerusalem och Sudan.

– Det sista jobbet jag gjorde var i södra Sudan. Där bistod vi med ett stort hälsoprogram som innebar att vi skulle vaccinera alla barn som var under 5 år gamla, samtidigt som vi även hjälpte mödrarna, säger han.

Idén om att skriva en bok kom för drygt fyra år sedan och arbetet med boken har pågått sedan dess, inte minst genom grävandet i riks- och krigsarkiv.

– Det har varit för dåligt intresse för den humanitära biståndsarbetet och funnits en sorts cynism emot den.

Boken kommer ut lagom till 100-årsminnet av krigsslutet och handlar om svenska hjälparbetare under första världskriget. Per Allan pratar om vikten av att Sverige var ett neutralt land och att utan neutraliteten hade hjälpverksamheten inte kunnat bli av.

– Boken handlar om friherrerinnan Anna Linder och akademikern Sven Hedblom som 1915 skickades ut till Ryssland och Sibirien av Svenska Röda Korset.

Uppdraget var att lindra nöden och lidandet för krigsfångarna från Tyskland, Österrike och Ungern.

– Det är nödläge i lägren och för varje dag släcks alltfler liv av kylan, svälten, farsoterna och smutsen. Anna och Sven följs så småningom av 75 andra svenska delegater och över tusen järnvägsvagnar med nödhjälp. Röda Korset gjorde en jättestor skillnad och var närvarande överallt, de skiljde friska från sjuka, hjälpte till med sjukvård och förhandlade med makthavare. Samtidigt anklagades de för spioneri och hotades till livet. Alla delegater kom inte hem, berättar författaren.

Per Allan betonar att det här blev ett genombrott för Röda Korset och för Sverige som humanitär nation. Arbetet med att besöka och hjälpa krigsfångar och politiska fångar är fortfarande en av organisationens viktigaste uppgifter.

Förutom att arbeta med boken har Per Allan sedan 2015 skrivit flera pjäser, bland annat en större musikteater med skådespelare från Mellanöstern, Finland och Sverige som hade premiär i Norrbotten 2017.

– Pjäsen "Jag är en sång mellan dina läppar" handlar om orsaker till flykt, vad som händer med familjer när de befinner sig i kris och när man sätter idealen högre än människan, berättar Per Allan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Öhman