Övernaturligt i Skelleftehamn – Eva Häggmark är aktuell med skräckroman

En blodbuss rånas utanför Rönnskär i Skelleftehamn, och helt plötsligt sveper en ny våldsvåg över Sverige. I Eva Häggmark debutroman "Blodsmak" spelar hemtrakterna kring Skellefteå huvudroll, tillsammans med ett övernaturligt hot.

10 december 2018 08:15

Det är december, precis som nu. Julen närmar sig och lugnet har sänkt sig över Skelleftehamn. Precis då sker ett ovanligt rån – det är inte pengar som försvinner, utan blod. Snart är blodbristen och fler liknande attacker verklighet, och alla frågar sig: vad är det som händer?

Det är där, i ett snötäckt Västerbotten där mörkret vilar under ytan, som före detta Urvikenbon Eva Häggmarks debutroman "Blodsmak" tar avstamp.

– Det hela började egentligen med en fundering: Hur skulle det se ut om vampyrer var vanliga människor? Ofta när vi läser berättelser om vampyrer har de obegränsat med pengar, är glamorösa och snygga. Hur skulle det se ut om det inte var på det viset? säger hon.

Tanken slog henne att en blodbuss måste vara det perfekta sättet att skaffa mat.

– Att vara en person som behöver blod för att överleva skulle ställa till det i vardagslivet. Skulle du kunna gå till jobbet? Vara med andra människor? I "Blodsmak" är det just den där vardagen, med inslag av något mer, som det kretsar kring. Jag kallar det vardagsskräck.

Samtidigt som den nya våldsvågen sköljer över Sverige jobbar lokalvårdaren Lina natt på Södersjukhuset och bestämmer sig för att ta reda på vad som händer. Romanen utspelar sig i huvudstaden, som också är Eva Häggmarks bostadsort, men boken genomsyras också av hemorten Ursviken, Skellefteå och Skelleftehamn.

– Hela min uppväxt är präglad av de miljöerna, det var självklart att de skulle ingå i boken. Dessutom passar mörkret och kylan väldigt bra in i berättelsen, säger hon.

Eva Häggmark är språkkonsult i svenska och arbetar som kommunikatör , men har i höst tagit klivet till att starta ett eget förlag. Tillsammans med Christina Öst står hon bakom Dystopia publishing, vars motto skvallrar om typen av litteratur de specialiserar sig på: "Din plats för mörker och undergång".

– Det är helt feel good-fritt om man säger så. Själv har jag alltid skrivit berättelser, men det var för några år sedan den här historien föddes. När jag inte hittade ett förlag som passade tog vi steget att starta ett eget. Det finns ett sug efter den här typen av litteratur, som kretsar kring sådant som är läskigt och mörkt.

"Blodsmak" är förlagets allra första bok, men fler är på väg.

– Vi kommer åtminstone att ge ut ytterligare två böcker under nästa år, en av mig och en av min kompanjon Det känns otroligt pirrigt och roligt, vi ger ut de böcker vi själva vill läsa. Och då blir det skräck av olika slag, säger Eva Häggmark.

Fakta

Eva Häggmark

Ålder: 48 år

Bor: Stockholm, men har bott i Ursviken och Skellefteå.

Familj: Man och katt.

Gör: Har startat egna förlaget Dystopia publishing, samt skrivit boken "Blodsmak".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa