Norrans recensent har läst en bok om kallsinniga seriemord i Arjeplog

14 juni 2016 13:15

Umeåförlaget North Chapter och författaren Jakob Mjöbring lanserar en ny deckarhjältinna, Katja Lyss. Man utlovar redan nu en trilogi och satsar hårt på okonventionella marknadsföringsmetoder. Allmänheten får delta i skrivandet av den andra romanen, medan det i den här boken finns spår av produktplacering – närmare bestämt dyra tyska bilmärken.

Upplägget är klockrent för en deckare riktad till den breda massan: bland biltestförare i Arjeplog begås ett grymt mord, och jakten på mördare och motiv pågår i bitande vinterkyla. Exotiskt för många – kul igenkänning för Norrans läsare?

Den lokala polisen kallar på förstärkning och in träder Katja Lyss, stationerad i Umeå. Tuff, stark, egensinnig och inte alls ett dumt tillskott till floran av svenska deckarpersonligheter.

Komplikationer tillstöter, fler mord inträffar, och Arjeplogs kommunpolitiker vill till varje pris tona ner händelserna så biltestverksamheten inte lämnar orten.

Det finns gott om energi i "Köld" men också en viss orutin. Det blir för mycket av allt: invecklade beskrivningar drygar ut den egentliga handlingen, och det blir flera lager av förvecklingar innan man nått fram till sista sidan. Mer rakt på sak hade inte skadat, men det är ett problem som fler deckarförfattare lider av.

Det är inte heller särskilt oförutsägbart, men Katja Lyss själv och Arjeplogsskildringen bidrar till stort underhållningsvärde och en godkänd debut.

Andreas Eriksson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa