Mästaren finns på Island

Rafflande handling. Norrans recensent har läst Arnaldur Indridasons uppmärksammade kriminalroman "Nätter i Reykjavik" och hyllar boken.

19 februari 2015 12:15

Kriminalromanernas nordiske mästare finns på Island. Han heter Arnaldur Indridason, och skriver lågmälda böcker med kommissarien Erlendur Sveinson i huvudrollen. En gestalt, vars allvar och idoga arbetsamhet tycks ha sitt ursprung i att sona det han upplever som ett svek mot sin lillebror som försvann i en snöstorm i deras barndom.

I den senaste boken på svenska, "Nätter i Reykjavik", får vi veta hur Erlendur började sin karriär som patrullerande ordningspolis.

Där mötte han bland annat uteliggaren Hannibal, som senare återfanns död i ett kärr. Ingen trodde annat än att Hannibal själv irrat sig ner i kärret.

Men Erlendur har fäst sig vid hur Hannibal hamnade utanför det etablerade samhället och börjar på egen hand söka andra tänkbara orsaker till hans död.

Envis som en igel kommer han fram till att en betydligt mer etablerad försvunnen kvinnas öde kan hänga ihop med uteliggarens, frågan är bara hur.

Visst finns det mer rafflande och spekulativa kriminalromaner. Men Arnaldur Indridason har genom sitt författarskap hela tiden gått en annan väg. Norskan Karin Fossum är väl den i Norden som kommer honom närmast i stilen. Utan de båda skulle genren som sådan kännas betydligt torftigare.

Vart böckerna om Erlendur tar vägen i fortsättningen är dock inte lätt att veta. Huvudpersonen försvann nämligen själv i den närmast föregående. Kanske blir Nätter i Reykjavik ett slags minnesskrift där cirklarna sluts.

Stefan Holmberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa