Lyckat om att känna sig misslyckad

Tragikomiskt seriealbum. Det dystra seriealbumet "Total panik" av Tomas Zackarias Westberg berör Norrans recensent.

9 april 2015 15:15

Det ser förrädiskt enkelt och nästan lättsamt ut vid en första anblick. En kvadratisk bok med en svartvit serieruta per sida. Bläddrar man lite snabbt hittar man nedslag i barn- och ungdomsminnen, trevande kontakter med tjejer, sjuka småbarn, pinsamma föräldramöten – ett ganska vardagligt liv. Men när man på allvar sätter sig in i Tomas Zackarias Westbergs självbiografiska serieroman är det allt annat än lättsamt.

Tomas lider av ångest och de svårigheter han haft under ungdomsåren blommar ut när han i vuxen ålder försöker hantera livet som småbarnsförälder samtidigt som hans mor drabbas av en cancersjukdom. Det brister för honom flera gånger, ett vanligt föräldramöte leder till en panikångestattack och han klarar inte heller av att vara det stöd modern skulle behöva. Känslan av att vara misslyckad och en börda för de närmaste leder till en ond cirkel av ångest.

Många kan nog känna igen sig i enskilda situationer, men kombinationen av alla händelser som staplats på varandra under årens lopp och sättet de påverkar Tomas på är både jobbigt att se och svårt att distansera sig ifrån. En del saker kan man le åt, även om det är mer tragikomiskt än direkt roligt.

Även om resultatet verkligen är dystert, så är det bara ett bevis för att "Total panik" är en engagerande och väldigt lyckad bok. Man kan bara hoppas att Tomas själv har stärkts av att bearbeta sina tankar på det här viset.

Andreas Eriksson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa