Lilian Ryd skriver om bortglömd vardagshistoria – nu besöker hon Skellefteå

I 30 år har Lilian Ryd gjort intervjuer och samlat historier om det dåtida vardagslivet i Lappland. På lördag besöker hon Skellefteå för att prata om sin senaste bok "Urfödan: om självhushållets mat hos folk i Lappland".

8 april 2016 11:00

För tillfället befinner sig Lilian Ryd på en författarturné i Västerbotten. Under veckan har hon gästat bland annat Umeå och på lördag arrangeras ett författarsamtal på Stadsbiblioteket. Hon berättar att den respons senaste boken "Urfödan: om självhushållets mat hos folk i Lappland" fått, som utförligt beskriver det traditionella hushållet, är överväldigande.

– När jag gav ut min första bok "Kvinnor i väglöst land" (1995) så tog det verkligen eld och jag har märkt att det har fortsatt. Men numera är det även ungdomar på 20-30 år så kommer och lyssnar och vill lära sig mer om sina förfäder, berättar hon.

Lilian Ryd har skrivit fem böcker där allesammans på ett eller sannat sätt beskriver och går till djupet med Lapplands historia. En stor anledning till att hon bestämde sig för att forska vidare i ämnet genom att intervjua personer och lyssna till deras levnadsöden är hennes egen uppväxt i Vuollerim utanför Jokkmokk.

Hon berättar att det arbete hon nu ägnat 30 år åt egentligen bara skulle vara ett projekt under sex månader.

– Jag tog ledig från min tjänst som utrikeskorrespondent på Tidningarnas telegram i Stockholm för att jag ville lära mig mer om Lappland och berätta historien, då det inte hade gjorts tidigare. Under arbetet med alla intervjuer fick jag reda på en massa och blev jag så fascinerad att jag bestämde mig för att fortsätta, säger Lilian Ryd.

Varför har just Lappland och dess historia blivit din hjärtefråga?

– Jag kommer själv från Lappland och det är en speciell värld. Jag är också väldigt förtjust i att berätta om vardagen och det vardagliga livet, då det väldigt sällan berättas.

Lilian Ryd

Har skrivit fem böcker ("Kvinnor i väglöst land: Nybyggarkvinnors liv och arbete", "Vi åt aldrig lunch", "Tusen år i Lappmarken: Juridik, skatter, handel och storpolitik" med Tomas Cramér, "Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna", "Urfödan: Om självhushållets mat hos folk i Lappland") som porträtterar det dåtida livet i Lappland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa