Lever ut i sina barnböcker

Barnboksförfattaren Pär Sahlin finner frihet i att skriva fantasyböcker för barn. Reglerna är inte lika hårda, menar han. Just nu befinner han sig i Skellefteå för att skriva den tredje boken ur serien "Solhjärtats hemlighet".

27 juni 2015 11:15

En gång i tiden hade Pär Sahlin en dröm om att bli poet. Enligt honom själv lämnade han den tanken när han blev äldre och lite klokare och utbildade sig istället till lärare. I sitt yrke som svensklärare kom han så småningom tillbaka till skrivandet i form av läromedelsförfattare. Det var också genom det idén som att skriva barnböcker växte.

– Jag skriver ofta kortare historier till läromedelsböcker som ska användas vid övningar och som exempel. När mina kollegor sade att de kunde läsa minst tio kapitel till om historierna väcktes idén, berättar Pär Sahlin när Norran träffar honom.

Den första barnboken Pär Sahlin skrev kom till stor del till i sommarstugan i Norra Åbyn utanför Burträsk där han spenderar en del av somrarna tillsammans med familjen. Boken refuserades däremot av flera förlag, ett inte så helt ovanligt öde för böcker.

– Bokbranschen är ju en hård bransch. Man får nästan räkna med att bli refuserad. Samtidigt är det en svår gräns också, att veta när man ska fortsätta eller inte, säger Pär Sahlin.

Pär Sahlin fortsatte att varva läromedelsförfattandet med barnboksförfattandet och förra året gavs första delen ur "Solhjärtats hemlighet" ut. Boken hör till fantasygenren och riktar sig till barn i åldern 9-12 år. Att det blev just fantasy, som exploderat i popularitet både när det gäller hos barn och vuxna, har mycket att göra med friheten genren ger.

– Det är inte så mycket regler och jag behöver inte heller göra research på samma sätt som när det gäller verklighetsbaserade böcker. Jag kan skapa min egen värld och använda mycket fantasi. Det är väldigt befriande när man kan leva ut i skrivandet, förklarar Pär Sahlin.

Just nu skriver Pär Sahlin på tredje boken ur serien "Solhjärtats hemlighet" och han hoppas att lugnet i sommarstugan ska ge honom ro att skriva. Tanken är att det ska bli fyra böcker och utgångspunkten har hela tiden varit att skriva så läsarna förstår. Pär Sahlin ger återkoppling som ett exempel. Att förklara händelser och introducera karaktärer flera gånger.

– Det är väldigt viktigt när det gäller barnböcker. Nu kan jag inte alls jämföra mig med henne, men Astrid Lindgren var en mästare på det, säger han.

Likt många andra barnboksförfattare, som använder sina barn som testläsare, får Pär Sahlins äldste son godkänna varje kapitel innan de färdigställs.

– Han brukar få sätta sig vid skärmen och läsa. Om han fnissar så vet jag att jag lyckats fånga honom, berättar han.

Jag kan skapa min egen värld och använda mycket fantasi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa