Här är böckerna som Skellefteborna läste i sommar

När Skellefteborna valde skönlitterär förströelse i sommar var det en bok med lokal anknytning som var populärast.

22 augusti 2016 11:15

När personalen på Skellefteå Stadsbibliotek summerar sommaren konstaterar de att den mest lånade boken har lokal anknytning. Anna Sundström Lindmarks bok ”I skuggan av ett geni: arvet från uppfinnaren som tog hissen upp till himlen” har lånats ut 34 gånger under sommaren vilket gör boken till den överlägset mest lånade boken i Skellefteå i sommar.

– Det har varit en enorm kö på den här boken, säger bibliotekarien Ida Strömbro.

På den sammanställning som Stadsbibliotek har gjort kan man även se att böcker som har filmatiserats har varit hett byte i sommar. Jojo Moyes bok ”Livet efter dig”, som gick upp som film på biograferna tidigare i sommar, och uppföljaren ”Arvet efter dig” finns med på topp tio-listan över översatta böcker för vuxna.

När det kommer till böcker för små barn upp till nio år finns det en klar vinnare, böckerna om ”Mamma Mu”. Av de tio mest utlånade titlarna är fem stycken böcker om olika äventyr med ”Mamma Mu”.

Titlar som ingår i kategorin ungdomsböcker har inte haft en jätteimponerande utlåningsfrekvens under sommaren. Den mest lånade boken i kategorin är Mats Strandbergs ”Eld”, som är den andra boken i Strandbergs bokserie, har lånats fem gånger.

– Just nu läser ungdomar gärna dystopier eller böcker om kärleksrelationer. Strandbergs Engelsforstrilogi har varit populär länge, säger Ida Strömbro.

Samtliga böcker från Strandbergs Engelsforstrilogi; ”Eld” (2012), ”Nyckeln” (2013) och ”Cirkeln” (2011) finns med på tio i topp listan över sommarens mest lånade ungdomsböcker i Skellefteå.

 

Mest lånade

Upp till 9 år: Jujja Wieslander ”Mera fart Mamma Mu!”

9-13 år: Jeff Kinney ”Gregs bravader”

Ungdomsböcker (svenskförfattare): Mats Strandberg ” Eld”

Ungdomsböcker (översatt): James Deshner ”I vansinnets öken”

Vuxenböcker (svenskförfattare): Anna Sundström Lindmark ”I skuggan av ett geni”

Vuxenböcker (översatt): Cleeves Ann ”Tomma luften”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa