Bokrecension: Om livsval och mödrars kärlek

12 mars 2019 18:30

Det är för tidigt att i mars säga att ”Små eldar överallt” av Celeste Ng är det bästa jag läst under året. Men den kommer definitivt att hamna bland de absoluta favoriterna. Författaren är för mig helt okänd.

Detta är ingen deckare. Det handlar om människors natur och hur olika val vi kan göra i livet. Två familjer finns i centrum, den konstnärliga Mia Warren som är fotograf, men ingen vanlig sådan, och hennes tonåriga dotter Pearl. De har tillsammans flyttat runt hela Pearls liv, vem som är hennes pappa vet hon inte. De hyr en liten övervåning av familjen Richardson, som har en helt annan ekonomi och bor i ett annat område i ett överklasshem. Platsen är Shaker Heights, där innevånarna gillar ordning och reda.

Pearl lockas av barnen i den exklusiva familjen Richardson, de verkar ha allt. Mia accepterar att mot betalning städa och laga mat vissa timmar i den familjen där ungdomarna är väldigt olika, Izzy är det svarta fåret. Men i Mias fotoateljé blommar Izzy ut, där får hon vara den hon är. Och Pearl älskar att vara i den andra familjen.

De olika levnadssätten gör relationen spänd. Fru Richardson bestämmer sig på att leta upp skit i Mias förflutna så att hon själv kan rättfärdiga sitt eget inrutade liv. Hon gräver fram spår som Mia med möda sopat igen bakom sig.

Läsningen är ren njutning. Celeste Ng skriver så att man sugs in i familjernas liv och mödrarnas olika syn på vad som är rätt.

SMÅ ELDAR ÖVERALLT

Författare: Celeste Ng

Förlag: Albert Bonniers

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Lundqvist