Ännu mer action i Norrland

Spänningsroman med lokal anknytning. E L Dezmin är tillbaka och bjuder på ännu mer spänning, kärleksrelationer och action. Men Norrans recensent saknar något.

5 mars 2015 12:15

I "Lex Limbo" från 2013 mötte vi första gången den mystiske Jens Jesse Segerstedt, som inte alltid håller sig på rätt sida om lagen, men ändå har en stark känsla för moral. Han faller för Olivia Bergvall i Lycksele och väljer att dela sina hemligheter med henne.

När "Den gyllene rockaden" börjar har vardagslivet gjort relationen ansträngd, och stora delar av boken känns faktiskt som "Scener ur ett äktenskap" men med ovanligare personligheter och komplikationer.

Handlingen tar fart när Olivia hamnar i farozonen på grund av Jesses förflutna. Som förra gången blir det action med internationella inslag i Norrland, denna gång i fjällvärlden. Men trots höga insatser vill spänningen inte riktigt infinna sig, det känns helt enkelt inte som om Jesse kan misslyckas.

Att Jesse är lite av en övermänniska med fantastiska talanger gör också att han bitvis blir lite obehaglig, och det är lätt att förstå att omgivningen inte är odelat positiv till hans relation med Olivia. Han påminner om Patricia Highsmiths romanskapelse, den talangfulle Tom Ripley som också är verksam i rättvisans gråzoner.

Att Olivia har en undanskymd roll är också en besvikelse. Men det är något som också tas upp i bokens handling, och det verkar som att författaren tänkt ta itu med den saken i framtiden. "Den gyllene rockaden" känns som ett mellanspel, och förhoppningsvis finns planer för en slagkraftigare fortsättning.

Andreas Eriksson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa