Vem köper Switch Lite i höst?

4 augusti 2019 16:15

Från och med den 20 september i år kommer vi att kunna lägga vantarna på Switch Lite; en smäckrare version av den populära hybridkonsolen Nintendo Switch. Förutom en lägre prislapp kommer Switch Lite att vara marginellt lättare, ha marginellt mindre skärm och en marginellt bättre batteritid än sitt storasyskon. Utöver trimmad storlek har Nintendo även trimmat bort en del av funktionaliteten: Switch Lite går inte att ansluta till teven och kontrollerna går inte att lossa från själva enheten.

Med andra ord rör det sig om en renodlad bärbar spelkonsol, vilket egentligen gör namnet Switch Lite en smula konstigt då det inte finns någon “switch”-funktion att tala om. Av den anledningen är Switch Lite heller ingen konsol för undertecknad, då jag verkligen gillar att ha möjligheten att växla mellan bärbart spelande i sängen och stationärt spelande på 60-tummaren i vardagsrummet.

Samtidigt tillhör nog inte en gammal sur, infisen Switch-ägare som jag huvudmålgruppen för Switch Lite - istället misstänker jag att Nintendo riktar in sig mot en bredare och yngre publik. Samma publik som till vardags lirar spel på sina mobiltelefoner och inte bryr sig om dockningsfunktionalitet eller löstagbara handkontroller.

Frågan är dock hur pass bra Switch Lite kommer att kunna konkurrera på en sådan marknad? Varför ska föräldrarna köpa en Switch Lite för 2500 kronor när ungarna lika gärna kan spela på sina mobiler och surfplattor? Varför fylla väskan med ytterligare en teknisk pryl som dessutom ”bara” klarar av spel? Jag tvivlar inte på att konsolen lär sälja helt okej i höst (det är trots allt Nintendo vi talar om), men jag ser i nuläget inte riktigt vilken publik som kommer att köa för den.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Brännström